1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Απάτη 5 εκατ. εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με εμπλεκόμενους γιατρούς
Απάτη 5 εκατ. εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με εμπλεκόμενους γιατρούς

Απάτη 5 εκατ. εις βάρος του ΕΟΠΥΥ με εμπλεκόμενους γιατρούς

0

Εκτεταμένη εγκληματική οργάνωση εξαπάτησε τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) συνταγογραφώντας παράτυπα υγειονομικό υλικό και προκαλώντας «κενό» 5 εκατομμυρίων ευρώ συνολικά. Ειδικότερα, 13 άτομα, ανάμεσα τους δύο γιατροί και τα αρχηγικά μέλη, τα οποία συνελήφθησαν από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, με την κατηγορία ότι διέπρατταν απάτες κατά του ΕΟΠΥΥ και εξέδιδαν συστηματικά ψευδείς συνταγογραφήσεις υγειονομικού περιεχομένου.

Στη δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα που σχηματίστηκε, εμπλέκονται επίσης 65 άτομα, μεταξύ των οποίων οι 54 πρόκειται για γιατρούς και μια ιδιοκτήτρια Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, το ζημιογόνο οικονομικό κέρδος για την οργάνωση και ανάλογα η φθορά σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπερβαίνει το ποσό των 5.000.000 ευρώ.

Από όσα προέκυψαν με βάση την έρευνα, τουλάχιστον από τον Απρίλιο του 2015 οι φερόμενοι διαμόρφωσαν μια επιχειρησιακά δομημένη εγκληματική οργάνωση, με συνεχή δράση και διακριτούς ρόλους, για τη διάπραξη απατών και την έκδοση ψευδών βεβαιώσεων έναντι του ΕΟΠΥΥ, καθώς και για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους από τις εγκληματικές αυτές δράσεις.

Ειδικότερα, τα μέλη της εν λόγω οργάνωσης διενεργούσαν μέσω ιατρών στη συστηματική έκδοση ψευδών συνταγογραφήσεων υγειονομικού υλικού, ιδίως καθετήρων και αερίου οξυγόνου, σε ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ και ακολούθως χρησιμοποιώντας μια κατάλληλη υποδομή που είχαν συγκροτήσει οι ίδιοι, κατόρθωναν να επιτύχου την εξαπάτηση του ΕΟΠΥΥ και την αποζημίωση τους για τις συνταγογραφήσεις.

Στις συνταγές, όπου είτε αναγραφόταν υγειονομικό υλικό χωρίς εξέταση των υποτιθέμενων ασθενών, ή συνταγογραφείτο υγειονομικό υλικό διαφορετικό από αυτό που προϋπέθετε η πάθηση τους, το οποίο αποζημιώνονταν σε πολλαπλάσια τιμή. Τα αρχηγικά μέλη της οργάνωσης προκειμένου να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους και να μειώσουν την κρατική παρέμβαση και τους ελέγχους των αρμόδιων Αρχών, εκμεταλλεύτηκαν το δίκτυο διανομής που είχαν αναπτύξει, όπως και την ήδη υπάρχουσα δομή και οργάνωση εταιρειών υπό την κατοχή τους.

Ύστερα, συνέστησαν και άλλες εταιρίες είτε δικές τους ή προσομοιώσεις, συγκαλύπτοντας την παράνομη δραστηριότητα τους και ενσωματώνοντας την στη νόμιμη λειτουργία των εταιριών, εμφανίζοντας συνολικά μια συνήθη και νόμιμη δραστηριότητα. Χάρη στην έρευνα βγήκε στην επιφάνεια δίκτυο έξι εταιρειών και ατομικών επιχειρήσεων που ανήκουν στα μέλη της οργάνωσης και μέσω των οποίων γινόταν η εκτέλεση των συνταγογραφήσεων και η νομιμοποίηση των εγκληματικών της εσόδων.

Παράλληλα, εντοπίστηκαν άλλες 11 εικονικές εταιρείες και ατομικές οντότητες, δίχως πραγματική δραστηριότητα που παρουσιάζονταν ως προμηθευτές του δικτύου, ώστε να παρέχουν νομιμοφάνεια στις συναλλαγές τους και να δικαιολογούν το ιατρικό υλικό για το οποίο αποζημιώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ, μεταφέροντας φαινομενικά υπηρεσίες στους ασφαλισμένους.

Συγχρόνως, αντίστοιχα απέφευγαν συστηματικά την απόδοση φόρου προστιθέμενης αξίας και φόρου εισοδήματος, με αποτέλεσμα να είχαν εκδοθεί εικονικά τιμολόγια συνολικής αξίας άνω των 13.000.000 ευρώ. Τη στρατολόγηση ιατρών και τη σταδιακή ένταξη τους στο εγκληματικό δίκτυο είχαν αναλάβει μέλη της οργάνωσης, τα οποία είχαν διαχωρίσει γεωγραφικά την Αττική σε τομείς, εξαρτημένα με την κάθε περιοχή και τα εκεί υφιστάμενα μεγάλα νοσοκομεία.

Για το λόγο αυτό, επικοινωνούσαν με τους γιατρούς του κλάδου τους, απέστελλαν τους Αριθμούς Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) των ασφαλισμένων που έπρεπε να συνταγογραφήσουν και δέχονταν τις συνταγές, τις οποίες εξέδωσαν και εν συνεχεία τις παρέδιδαν στους αρχηγικούς παράγοντες προς εκτέλεση μέσω των εταιρειών τους.

Επιπλέον, προέβαιναν στις δωροδοκίες των ιατρών καταβάλλοντας μετρητά. Το ύψος της δωροδοκίας καθοριζόταν από την ειδικότητα των ιατρών, το είδος του υγειονομικού υλικού και το αν ο ιατρός ήταν ιδιώτης ή υπηρετούσε σε δημόσιο νοσοκομείο. Τα έσοδα από την παράνομη δραστηριότητα τους απορροφούνταν από το υφιστάμενο δίκτυο εταιρειών/επιχειρήσεων και αναμιγνύονταν στους ίδιους τραπεζικούς λογαριασμούς όπου πιστώνονταν τα κέρδη από τη νόμιμη δραστηριότητα τους.

Πέραν των λογαριασμών των αρχηγικών μελών και των εταιρειών τους, χρησιμοποιούνταν και τραπεζικοί λογαριασμοί πρόσθετων μελών, στους οποίους, δια των διαρκών μεταφορών των ίδιων ποσών, επιχειρούταν η απάλοιψη της ροής και της προέλευσης τους. Τα χρήματα, είτε επενδύονταν πίσω στις εταιρείες, μέσω της επέκτασης της νόμιμης δραστηριότητας τους, π.χ. με τη σύσταση νέων υποκαταστημάτων, μίσθωση χώρων κ.α., αναπτύσσοντας έτσι το εγκληματικό τους δίκτυο, ή δαπανόταν σε τυχερά παίγνια και λοιπά έξοδα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν και τέσσερις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην περιοχή της Αττικής από όπου τα μέλη της οργάνωσης αντλούσαν τα ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούσαν. Στις έρευνες που διεξήχθησαν εντοπίστηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 246.980 ευρώ και 2 πιστόλια κρότου λάμψης, κυνηγετική καραμπίνα και 517 φυσίγγια διαφόρων τύπων κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ψηφιακά μέσα αποθήκευσης, πλήθος τιμολογίων, παραστατικών και ιδιόχειρων σημειώσεων.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά