1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Απογειώστε την ενέργειά σας με φυσικούς τρόπους
Απογειώστε την ενέργειά σας με φυσικούς τρόπους

Απογειώστε την ενέργειά σας με φυσικούς τρόπους

0

Καθώς τα χρόνια περνούν, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τα επίπεδα της ενέργειάς μας . Η μυϊκή μάζα μειώνεται φυσικά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να παραμείνουμε ενεργοί. Η διατροφή μας μπορεί να μην είναι και τόσο υγιεινή και ο ύπνος να είναι πιο ασταθής.

Στην αγορά θα βρείτε πληθώρα βιταμινών, βοτάνων και άλλων συμπληρωμάτων που διαφημίζονται για τις  ενισχυτικές τους ιδιότητες όσον αφορά τα επίπεδα της ζωτικότητας και ενέργειάς σας. Μερικά προστίθενται ακόμη και σε αναψυκτικά και άλλα  σε τρόφιμα. Τα επιστημονικά όμως στοιχεία για όλα αυτά είναι φτωχά.

Τι μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε τα δικά σας φυσικά επίπεδα ενέργειας;

Ελέγξτε το άγχος

Τα συναισθήματα που προκαλούνται από το άγχος καταναλώνουν τεράστια ποσά ενέργειας. Η συζήτηση με έναν φίλο ή συγγενή, η συμμετοχή σε μια ομάδα υποστήριξης ή η επίσκεψη στον ψυχολόγο μπορούν όλα να βοηθήσουν στον έλεγχο του άγχους. Οι θεραπείες χαλάρωσης όπως ο διαλογισμός, η αυτο-ύπνωση, η γιόγκα και το τάι τσι δρουν επίσης αποτελεσματικά για τη μείωση του στρες.

Υπερκόπωση

Ένας από τους κύριους λόγους κούρασης είναι η υπερκόπωση. Η υπερκόπωση μπορεί να περιλαμβάνει επαγγελματικές, οικογενειακές και κοινωνικές υποχρεώσεις. Προσπαθήστε να εξορθολογίσετε τη λίστα με τις δραστηριότητες που πρέπει να κάνετε. Θέστε τις προτεραιότητές σας όσον αφορά τις πιο σημαντικές εργασίες. Μειώστε εκείνα που είναι λιγότερο σημαντικά. Εξετάστε το ενδεχόμενο να ζητήσετε επιπλέον βοήθεια στη δουλειά, εάν είναι απαραίτητο.

Άσκηση

Η άσκηση σχεδόν εγγυάται ότι θα κοιμάστε πιο ήσυχα. Δίνει επίσης στα κύτταρά σας περισσότερη ενέργεια για να κάψουν και κυκλοφορεί το οξυγόνο. Ταυτόχρονα η άσκηση οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, η οποία βοηθά στην ανύψωση της διάθεσης. Όταν περπατάτε, επιταχύνετε περιοδικά το ρυθμό για να έχετε επιπλέον οφέλη για την υγεία σας.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα απειλεί την υγεία. Το κάπνισμα αποβάλλει την ενέργειά σας προκαλώντας αϋπνία. Η νικοτίνη στον καπνό είναι διεγερτική, επομένως επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και διεγείρει τη δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυμάτων που σχετίζεται με την εγρήγορση, καθιστώντας πιο δύσκολο τον ύπνο. Και μόλις αποκοιμηθείτε, η εθιστική του δύναμη μπορεί να σας ξυπνήσει αιφνίδια.

Περιορίστε τον ύπνο σας

Εάν πιστεύετε ότι δεν κοιμάστε αρκετά, προσπαθήστε να κοιμάστε λιγότερο. Αυτή η συμβουλή μπορεί να ακούγεται περίεργη, αλλά ο καθορισμός του πόσο ύπνο πραγματικά χρειάζεστε μπορεί να μειώσει τον χρόνο που περνάτε στο κρεβάτι χωρίς να κοιμάστε. Αυτή η διαδικασία διευκολύνει τον ύπνο και προάγει πιο ξεκούραστο ύπνο μακροπρόθεσμα:

Αποφύγετε τον υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Το πρώτο βράδυ, πηγαίνετε για ύπνο αργότερα από το κανονικό και κοιμηθείτε μόλις τέσσερις ώρες.
Εάν αισθάνεστε ότι κοιμηθήκατε καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου των τεσσάρων ωρών, προσθέστε άλλα 15-30 λεπτά ύπνου το επόμενο βράδυ.
Εφόσον κοιμάστε ήσυχοι όλη την ώρα που είστε στο κρεβάτι, συνεχίστε σιγά-σιγά να προσθέτετε ώρες ύπνου τις επόμενες νύχτες.

Τροφές που χαρίζουν ενέργεια

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη – των οποίων τα σάκχαρα απορροφώνται αργά – μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την υστέρηση στην ενέργεια που εμφανίζεται συνήθως μετά την κατανάλωση σακχάρων που απορροφώνται γρήγορα ή επεξεργασμένων αμύλων. Τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη περιλαμβάνουν δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, ξηρούς καρπούς και υγιεινά έλαια όπως το ελαιόλαδο. Γενικά, οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες έχουν τους υψηλότερους γλυκαιμικούς δείκτες. Οι πρωτεΐνες και τα λίπη έχουν γλυκαιμικούς δείκτες που είναι κοντά στο μηδέν.

Χρησιμοποιήστε την καφεΐνη προς όφελός σας

Η καφεΐνη βοηθά στην αύξηση της εγρήγορσης, επομένως η κατανάλωση ενός φλιτζανιού  καφέ μπορεί να σας βοηθήσει να αφυπνίσετε το μυαλό σας. Αλλά για να έχετε τα αναζωογονητικά αποτελέσματα της καφεΐνης, πρέπει να τη χρησιμοποιήσετε με σύνεση. Μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ειδικά όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες ή μετά τις 2 μ.μ.

Περιορίστε το αλκοόλ

Η ηρεμιστική δράση του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα έντονη το μεσημέρι. Αποφύγετε το κοκτέιλ το απόγευμα αν θέλετε να έχετε ενέργεια το βράδυ. Εάν πρόκειται να πιείτε, κάντε το με μέτρο, σε μια στιγμή που δεν σας πειράζει να πέσει η ενέργειά σας.

Πίνετε νερό

Ποια είναι η μόνη θρεπτική ουσία που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την απόδοση σε όλα εκτός από τις πιο απαιτητικές δραστηριότητες αντοχής; Δεν είναι κάποιο ακριβό αθλητικό ποτό. Είναι το νερό. Εάν το σώμα σας έχει έλλειψη υγρών, ένα από τα πρώτα σημάδια είναι το αίσθημα κόπωσης.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά