1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Γεωργιάδης: 22-29 Μαρτίου θα λειτουργήσει το μήνυμα μετακίνησης 3ωρης διάρκειας
Γεωργιάδης: 22-29 Μαρτίου θα λειτουργήσει το μήνυμα μετακίνησης 3ωρης διάρκειας

Γεωργιάδης: 22-29 Μαρτίου θα λειτουργήσει το μήνυμα μετακίνησης 3ωρης διάρκειας

0

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνη Γεωργιάδη, στις 22 με 29 Μαρτίου το αργότερο, σκοπεύει να ανοίξει πλήρως το λιανεμπόριο. Ο ίδιος ο υπουργός έκανε σαφές ότι δεν θα υπάρχει η μέθοδος “click away”, παρά μόνο το μήνυμα που θα επιτρέπει την 3ωρη παρουσία των καταναλωτών στα μαγαζιά, τηρώντας ταυτόχρονα τα ισχύοντα μέτρα. Δηλώνεται παράλληλα, ότι περί τα μέσα Απριλίου είναι πιθανό το άνοιγμα και της εστίασης αλλά σε εξωτερικούς χώρους. Όπως ξεκαθάρισε, όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ το άνοιγμα της οικονομίας θα γίνει σε τρεις φάσεις αρχικά και σε άλλες δύο στη συνέχεια.

Βάσει αναφορών του ίδιου, προτεραιότητα θα έχει το λιανεμπόριο που αναμένεται να λειτουργήσει με το 13032, μιας νέας εφαρμογής για μηνύματα μετακίνησης, την οποία έχει καταρτίσει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στέλνοντας ένα κενό μήνυμα, οι πολίτες θα λαμβάνουν ένα αντίστοιχο επιβεβαίωσης προκειμένου να μεταβαίνουν για τις αγορές τους που θα έχουν διάρκεια το πολύ 3 ώρες ενώ θα εκδίδεται μόνο μία φορά την ημέρα, με σχετική ειδοποίηση άρνησης δεύτερου sms. Αν και είναι σίγουρα προτιμότερο οι καταναλωτές να είναι σε θέση να εισέρχονται στα καταστήματα, τα οποία θα καθορίζουν και θα ελέγχουν τον μέγιστο αριθμό πελατών βάσει των τετραγωνικών τους, η εικόνα της πανδημίας θέτει το click away ως μια πιο βιώσιμη εναλλακτική. Συνεπώς, το λιανεμπόριο προβλέπεται να ανοίξει στις 22 Μαρτίου με click away και ακολούθως σε δεύτερη χρονική φάση θα καταστεί δυνατή και η φυσική παρουσία των καταναλωτών εντός των καταστημάτων.

Εν συνεχεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν σταδιακά στις σχολικές αίθουσες, αν όχι τη βδομάδα του ανοίγματος της λιανικής αγοράς, τότε την επόμενη, για να ανοίξουν αντίστροφα τα σχολεία. Έτσι, με πρώτα τα Γυμνάσια και τα Λύκεια που έχουν μείνει για πολύ μεγάλο διάστημα κλειστά και έπιετα τα δημοτικά θα είναι αυτά που θα πραγματοποιήσουν το άνοιγμα στην εκπαίδευση.Μάλιστα, στα Λύκεια θα δοθεί όπως φαίνεται προτεραιότητα για ευνόητους λόγους με αφορμή τις Πανελλαδικές εξετάσεις. Ακολουθεί, επίσης, ο κλάδος της εστίασης που δεν αναμένεται να ανοίξει πριν τις 15 Απριλίου και κυριότερη ημερομηνία τις 19 του ίδιου μήνα, τρεις βδομάδες περίπου πριν από το Πάσχα. Όταν βέβαια αυτό συμβεί, οι κανονισμοί θα είναι ιδιαίτερα αυστηροί, αφού είναι δεδομένο ότι οι πελάτες θα επιτρέπονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους με αριθμητικό περιορισμό ανά τραπέζι.

Τέλος, σειρά έχει ο τουρισμός ο οποίος, δεδομένης της μείωσης των κρουσμάτων, του ευνοϊκού καιρού και των εμβολιασμών, θα μπορεί να ανοίξει στα μέσα Μαΐου. Το ακριβές χρονικό πλαίσιο δεν είναι ακόμη γνωστό, αφού υπάρχουν πολλοί παράγοντες, όπως η επιδημιολογική εικόνα των χωρών προέλευσης των τουριστών και το πιστοποιητικό εμβολιασμού που θα καθορίσουν το άνοιγμα του κλάδου. Σημειώνεται ότι τον Ιούνιο αναμένεται να ολοκληρωθεί το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων στην επικράτεια, όταν και σχεδιάζεται να ανοίξουν ξανά τα bar και τα γυμναστήρια.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά