1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»: Αλλαγές και Ηλικιακές ομάδες
Εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»: Αλλαγές και Ηλικιακές ομάδες

Εμβολιαστικό πρόγραμμα «Ελευθερία»: Αλλαγές και Ηλικιακές ομάδες

0

Σημαντική κρίνεται η συμβολή στο εμβολιαστικό πεδίο της χώρας που θα έχει η χορήγηση του εμβολίου AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε όλους τους πολίτες, 18 χρόνων και άνω, ανεξαρτήτως ηλικιακό όριο, με την έγκρισή του από τους αρμόδιους φορείς. Είχε δοθεί, μάλιστα, η άδεια για τον εμβολιασμό των ηλικιακών ομάδων κάτω των 65 ετών ενώ ήδη έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού περίπου 352.000 Έλληνες πολίτες ηλικίας 60 με 64 χρονών.

Η χορήγηση του εν λόγω εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, έπειτα από σχετική απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, στην αναμονή νέων παραλαβών εμβολίων τον Απρίλιο, συγκεκριμένα από τις εταιρίες AstraZeneca, Pfizer/BioNTech και Johnson&Johnson, εκτιμάται ότι θα προσφέρει μεγάλη ώθηση στη διαδικασία ανοσοποίησης του πληθυσμού έναντι του κορωνοϊού. Τελικός στόχος είναι να επιταχυνθεί με ασφάλεια ο εμβολιασμός σε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, οι οποίοι νοσούν πιο βαριά αν μολυνθούν από κορωνοϊό. Για αυτό, εξίσου σημαντική είναι και η θετική στάση των ηλικιωμένων πολιτών υπέρ του εμβολιασμού. Σύμφωνα με μελέτη της καθηγήτριας Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Βάνας Σύψα, η πρόθεση εμβολιασμού σε ηλικίες άνω των 65 ετών έχει αυξηθεί από τον προηγουμενο Νοέμβριο στο 85,9%, σημειώνοντας αύξηση κατά 17%.

Πάνω από 1.120.000 εμβολιασμοί έχουν ολοκληρωθεί συνολικά, με αποτέλεσμα το ποσοστό εμβολιαστικής πληθυσμιακής κάλυψης να ανέλθει στο 7,12%. Τουλάχιστον 373.000 πολίτες έχουν λάβει και τις δύο δόσεις, απαντώντας σε πλήρη κάλυψη ενώ άλλοι 747.000 έχουν λάβει τη 1η δόση. Τα δεδομένα δείχνουν, έτσι, ότι η νόσηση στα εμβολιασμένα άτομα είναι πιο ήπια. Αλλά και σε 600.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί μόνο με τη μία δόση, παρατηρήθηκε ότι 1.000 νόσησαν μεν ελαφρά δε. Από τους 350.000 πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις, νόσησαν ήπια μόλις οι 354.

Στην καθιερωμένη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Μαρία Θεοδωρίδου, ανακοίνωσε ότι πλέον υπάρχουν τα διαθέσιμα στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών που κατέληξαν σε επικαιροποίηση των σχετικών συστάσεων και στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, είναι δημοσιευμένες τρεις μελέτες σε σχέση με μεγάλους πληθυσμούς και όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης σε ηλικιωμένους, δηλαδή σε όσους δεν ήταν στις αρχικές μελέτες άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η πρώτη κατά σειρά μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου στη Σκωτία και αφορά σε πληθυσμό περίπου 5,5 εκατ. πολίτες. Διαπιστώθηκε ερευνητικά ότι με τη χορήγηση μίας δόσεως του εμβολίου, τόσο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης όσο και των Pfizer/BioNTech, ύστερα από διάστημα 28 με 35 ημέρες μειώθηκαν κατά 85% οι εισαγωγές στα νοσοκομεία των υποκειμένων που είχαν λάβει το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, και κατά 94% οι εισαγωγές εκείνων που είχαν λάβει το εμβόλιο AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης αντίστοιχα. Συμπερασματικά, μία δόση εμβολίου κατόρθωσε να μειώσει τις εισαγωγές ασθενών με νόσο Covid-19 στα νοσοκομεία. Η δεύτερη μελέτη στην οποία αναφέρθηκε η καθηγήτρια, είναι μεγαλύτερη σε αριθμούς δείγματος, προέρχεται από το Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά σε 7,5 εκατ. άτομα ηλικίας πάνω από 70 χρονών. Συνδυαστικά με την αποτελεσματικότητα της συμπτωματικής νόσου, φαίνεται ότι με μία δόση εμβολίου μειώνεται,επίσης, κατά 80% ο κίνδυνος και με τα δύο εμβόλια των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης και Pfizer/BioNTech.

Η κ. Θεοδωρίδου, εν συνεχεία, απηύθυνε έκκληση στους ηλικιωμένους που δεν εμβολιάζονται, να κινητοποιηθούν και να οργανώσουν τον εμβολιασμό τους μέσω της αύλης συνταγογράφησης και αναφέρθηκε συνοπτικά: «Το εμβόλιο είναι ασφαλές, ανοσογόνο και αποτελεσματικό. Προστατεύει έναντι της σοβαρής νόσου όλους τους εμβολιαζόμενους και επιπλέον βοηθάει στο να μειωθούν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Είναι σε σημαντικό βαθμό προστατευτικό και για την ήπια νόσο, ενώ δημιουργεί αντισώματα και διεγείρει την κυτταρική ανοσία, μειώνοντας σε κάποιο βαθμό και την ιοφορία, δηλαδή την διασπορά του ιού από τον εμβολιαζόμενο». Ταυτόχρονα, μεγάλη θα είναι η βοήθεια για τη διευκόλυνση του επιχειρησιακού σχεδιασμού της εμβολιαστικής εκστρατείας, γνωστής ως «Ελευθερία», καθώς θα προχωρήσει η διενέργεια των εμβολιασμών με το εμβόλιο των AstraZeneca/Πανεπιστημίου Οξφόρδης, ενώ δεν θα είναι απαραίτητα πλέον τα δύο παράλληλα συστήματα για το κλείσιμο των ραντεβού. Όλοι οι πολίτες ανεξαιρέτως, βάσει της προτεραιοποίησης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, θα μπορούν να τακτοποιούν τα ραντεβού τους μέσω των καναλιών προγραμματισμού ραντεβού. Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) και υπεύθυνος για την «Ελευθερία», κ. Μάριος Θεμιστοκλέους εξήγησε περαιτέρω κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης: «Είναι μια εξέλιξη που θα αμβλύνει τις δυσκολίες που είχαμε με την ανάπτυξη δύο παράλληλων συστημάτων, ειδικά στη νησιωτική χώρα και στις απομακρυσμένες περιοχές. Μέσα στο επόμενο εικοσαήμερο εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί η ενοποίηση των δύο συστημάτων, έτσι ώστε πλέον να έχουμε κάλυψη για όλες τις ηλικίες σε όλες τις περιοχές της χώρας».

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ανέφερε, τον Απρίλιο θα παραδοθούν στην Ελλάδα 1.071.000 δόσεις εμβολίων από τις Pfizer/BioNTech, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται επιπλέον σχέδιο παραδόσεων από τις υπόλοιπες εταιρείες. Η εταιρεία Johnson & Johnson επιβεβαίωσε στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα παραδώσει τον αριθμό δόσεων που έχει συμφωνηθεί για το 2ο τρίμηνο του 2021, ξεκινώντας μετά τα μέσα Απριλίου, όπου έχουν αποφασιστεί 1,2 εκατ. μονοδοσικά εμβόλια από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, όταν οι παραδόσεις αφορούν 400.000 δόσεις τον μήνα. Επιπρόσθετα, περίπου 500.000 άλλα εμβόλια σε δόσεις προβλέπεται να παραληφθούν τον επόμενο μήνα από AstraZeneca/Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε σχετικά για την ολοκλήρωση της βάσης του προγράμματος ανοσίας: «Σύμφωνα με τις παραδόσεις υπολογίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών άνω των 60 ετών που επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα έχουν εμβολιαστεί μέχρι τα τέλη Απριλίου, αρχές Μαΐου». Εντός Μαρτίου συνεχίζεται, λοιπόν, ο εμβολιασμός των ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των 60-64, καθώς και 80 συν, με τους οποίους άρχισε ο εμβολιασμός χωρίς ωστόσο η πλατφόρμα να κλείνει για αυτούς.

Η επόμενη ομάδα που θα κληθεί να προγραμματίσει ραντεβού για εμβολιασμό είναι οι ασθενείς πολύ υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση με λοίμωξη από Covid-19, όπως οι ογκολογικοί ασθενείς, οι μεταμοσχευμένοι, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι νεφροπαθείς και όσοι πάσχουν από πολύ σοβαρά και σπάνια νοσήματα του αναπνευστικού. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει τα άτομα 70 με 74 ετών και η ομάδα ατόμων ηλικίας 65 με 69 χρονών. Έπειτα και σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Επιτροπής θα εμβολιαστούν τα άτομα υψηλού κινδύνου για νόσηση με Covid-19, δηλαδή εκείνοι που πάσχουν από χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Όταν τελειώσει ο κύκλος των εμβολιασμών όλων των ευπαθών ατόμων, θα εξεταστεί ο εμβολιασμός επαγγελματικών ομάδων, λόγω χάρη οι εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Θεμιστοκλέους, στην ηλικιακή κατηγορία 85 ετών+ έχουν εμβολιαστεί ή κλείσει ραντεβού για να εμβολιαστούν 212.000 πολίτες στο σύνολο, δηλαδή το 57% συγκριτικά και με εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα. Στην ηλικιακή κατηγορία 80 με 84 χρονών έχουν εμβολιαστεί ή προγραμματίσει ραντεβού 230.000 πολίτες, άρα το 58%. Στην ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών, εμβολιασμένοι ή με ραντεβού είναι 282.000 πολίτες, όπου το ποσοστό υπερβαίνει το 75%. Τέλος, στην ηλικιακή ομάδα 60-64 ετών έχουν εμβολιαστεί ή αναμένουν να εμβολιαστούν συνολικά 352.000 πολίτες, ποσοστό άνω του 50%.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά