1. Home
  2. Υγεία
  3. Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι είναι η αυτόλογη έγχυση πλάσματος (PRP)
Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι είναι η αυτόλογη έγχυση πλάσματος (PRP)

Εξωσωματική γονιμοποίηση: Τι είναι η αυτόλογη έγχυση πλάσματος (PRP)

0

Mια νέα θεραπεία για την υπογονιμότητα που στηρίζεται στη χρήση αυτόλογων παραγόντων (πλάσμα αίματος από την ίδια τη γυναίκα) φαίνεται ότι μπορεί να παρατείνει ή να επαναφέρει τη γονιμότητα σε γυναίκες που πλησιάζουν ή έχουν μπει στην εμμηνόπαυση. Μέχρι τώρα η εμμηνόπαυση ήταν απόλυτα συνδεδεμένη με το τέλος της γόνιμης περιόδου της γυναίκας. Με την εφαρμογή της θεραπείας PRP (Platelet Rich Plasma) όπως φαίνεται, όμως, είναι δυνατές η διέγερση και η ανάπτυξη ανώριμων ωοθυλακίων στις ήδη εξαντλημένες ωοθήκες, δίνοντας την ευκαιρία σε αυτές τις γυναίκες να επεκτείνουν το δυναμικό χρόνο γονιμότητάς τους.

Αναζωογόνηση ωοθηκών με PRP

Η θεραπεία αναζωογόνησης ωοθηκών PRP πραγματοποιείται με έγχυση στις ωοθήκες αυτόλογων παραγόντων, η λήψη των οποίων γίνεται από το αίμα της γυναίκας, ενώ ακολουθεί η ειδική επεξεργασία τους. Για την έγχυση χρειάζεται να γίνει μέθη στη γυναίκα, ενώ μετά τη διαδικασία μπορεί να νιώθει κάποιο ελαφρύ πόνο. Σπάνια υπάρχουν παρενέργειες, όπως αιμορραγία ή πυρετός.

Το αποτέλεσμα της θεραπείας αναζωογόνησης ωοθηκών

Η εφαρμογή της θεραπείας δεν φέρνει το ίδιο αποτέλεσμα σε όλες τις γυναίκες. Ωστόσο, είναι αξιοσημείωτο ότι σε κάποιες περιπτώσεις η εμμηνόπαυση αντιστρέφεται έστω και για μικρό χρονικό διάστημα, καθώς σε αυτό το «παράθυρο» που ανοίγει δίνεται η πιθανότητα τεκνοποίησης σε γυναίκες που δεν είχαν καμιά ελπίδα να αποκτήσουν τα δικά τους βιολογικά παιδιά. Με τη θεραπεία αυτή μπορεί να μείνουν έγκυοι, και μάλιστα με τα δικά τους ωάρια και με απόλυτα φυσικό τρόπο. Χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να δοθούν φάρμακα για τη διέγερση ωοθηκών προκειμένου να προκύψουν ωάρια. Επομένως, είναι μια απολύτως φιλική θεραπεία, που δεν επιβαρύνει τον οργανισμό, με φάρμακα χαμηλού κινδύνου και χαμηλού κόστους.

Ενδείξεις επιτυχίας εφαρμογής της θεραπείας

Πρώτη ένδειξη ότι λειτουργεί η θεραπεία είναι η επανεμφάνιση της περιόδου. Χρειάζονται συνήθως μερικοί μήνες για να διαπιστωθεί αυτό. Μια άλλη ένδειξη ότι η θεραπεία λειτουργεί είναι ότι σημειώνεται αύξηση των επιπέδων της ορμόνης ΑΜΗ, που αποτελεί δείκτη γονιμότητας, και μείωση των επιπέδων των FSH και LH, οι οποίες είναι ορμόνες που επηρεάζουν αρνητικά τη γονιμότητα, όταν τα επίπεδά τους ανεβαίνουν κατά την εμμηνόπαυση.

Εξωσωματική μετά από θεραπεία με PRP

Συνήθως 1-2 μήνες μετά τη θεραπεία ωοθηκικής αναζωογόνησης μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης, και μάλιστα σε φυσικό κύκλο, χωρίς διέγερση ωοθηκών με φάρμακα. Αυτό είναι ένα ακόμα βασικό πλεονέκτημα της συγκεκριμένης θεραπείας, ότι δηλαδή δεν απαιτεί χορήγηση φαρμάκων.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά