1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Η πορεία προς την όμορφη επιδερμίδα
Η πορεία προς την όμορφη επιδερμίδα

Η πορεία προς την όμορφη επιδερμίδα

0

Υπάρχει μόνο ένας σίγουρος τρόπος για να ξέρει κανείς αν είναι ερωτευμένος με κάποιον, και αυτός είναι αν το πρόσωπο του άλλου του εμπνέει περισσότερη σωματική επιθυμία από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός του”.

Μισέλ Τουρνιέ

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο ζωτικό όργανο του σώματος καθώς ζυγίζει από 1,8 μέχρι 2,7 κιλά. Αποτελεί ένα προστατευτικό φράγμα ενάντια στα ζημιογόνα βακτήρια, εμποδίζει την απώλεια νερού και βοηθά το σώμα να διατηρήσει μια σταθερή θερμοκρασία στον πυρήνα του. Οι δισεκατομμύρια απολήξεις των νεύρων και ινών μεταδίδουν στον εγκέφαλο πληροφορίες από το εξωτερικό περιβάλλον ενώ στην επιφάνειά του βρίσκουν διέξοδο και τα ανθρώπινα συναισθήματα. Ο θυμός και η ντροπή κάνουν την επιδερμίδα να κοκκινίζει και μπορεί κανείς να ιδρώσει ως αντίδραση στον φόβο ή να χλομιάσει ως αντίδραση σε ένα σοκ.

Η κληρονομικότητα είναι εκείνη που καθορίζει το χρώμα και τα χαρακτηριστικά της επιδερμίδας σας που είναι τόσο μοναδικά όσο κι εσείς. Δεν υπάρχει μία μοναδική μέθοδος κατάλληλη για όλους τους ανθρώπους. Προσαρμόστε τις καθημερινές σας συνήθειες ώστε να αντικατοπτρίζουν τον τύπο της επιδερμίδας αλλά και τον τρόπο ζωής σας. Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της ζωής αλλάζουν την επιδερμίδα. Η πιο σημαντική αρχή κάθε μεθόδου φροντίδας της επιδερμίδας είναι ο επιμελής και τακτικός καθαρισμός.

Καθαρίζοντας σωστά το πρόσωπό σας, θα ξεφορτωθείτε τα νεκρά κύτταρα και τις τοξίνες. Θα απομακρύνετε όλη τη βρομιά, το μακιγιάζ και τη μαυρίλα που προκαλείται από τον αέρα και τους χημικούς παράγοντες μόλυνσης, θα καθαρίσετε τους φραγμένους πόρους και θα μειώσετε τα βακτήρια που προκαλούν μολύνσεις.

Ακολουθήστε μερικά απλά βήματα: Καθαρίστε, φρεσκάρετε, και ενυδατώστε την επιδερμίδα σας το πρωί και καθαρίστε, απολεπίστε και ενυδατώστε την το βράδυ. Χρησιμοποιώντας μάλιστα τα απαραίτητα και κατάλληλα προϊόντα θα κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για την επιδερμίδα σας εξωτερικά.

Σαπούνια που δεν έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το δέρμα του προσώπου μπορεί να αποδειχτούν πολύ σκληρά και να ξηράνουν το δέρμα. Προτιμήστε να χρησιμοποιείτε ειδικό καθαριστικό προσώπου, γαλάκτωμα καθαρισμού, λοσιόν ή κρέμα. Τονώστε το δέρμα σας με μια λοσιόν και τελειώστε απλώνοντας μια ενυδατική κρέμα. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε πολύ άγρια προϊόντα απολέπισης στο πρόσωπό σας και χρησιμοποιήστε ζεστό κι όχι κρύο νερό όταν το πλένετε καθώς έτσι θα διώξετε τη βρομιά και τη λιπαρότητα.

Το δέρμα με σπυράκια χρειάζεται ειδική φροντίδα χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι πρέπει να το πλένετε περισσότερο ή να χρησιμοποιείτε σκληρά χημικά καθαρισμού. Πλένετε το πρόσωπό σας δυο φορές την ημέρα με ένα υγρό καθαριστικό προσώπου χωρίς σαπούνι για να απομακρύνετε την υπερβολική λιπαρότητα, να καθαρίσετε τους πόρους και να ελέγξετε την εξάπλωση των βακτηρίων. Οι μάσκες μάλιστα προσώπου είναι πολύ χρήσιμες για τη βελτίωση της κατάστασης του δέρματος.

Η ακμή είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα που έχει διάφορες αιτίες: υπερβολική λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων, φραγμένοι σμηγματογόνοι πόροι, βακτήρια, φλεγμονές στον περιβάλλοντα ιστό. Σε μεγάλο βαθμό, τα γονίδιά σας καθορίζουν αν θα έχετε ακμή και πόσο άσχημη θα είναι η μορφή της. Προσβάλλει το 80 περίπου τοις εκατό των εφήβων σε διαφορετικό βαθμό και τουλάχιστον μία γυναίκα στις είκοσι έχει ακμή μετά τα είκοσι πέντε της. Στην πιο σοβαρή μορφή της η ακμή είναι μια εξαιρετικά ενοχλητική κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές αναστολές και να επηρεάσει την ευεξία ενός ατόμου. Η ακμή μπορεί να αυξήσει το άγχος και το άγχος να μπορεί να επιδεινώσει την ακμή. Σε τέτοιες περιπτώσεις συνιστάται η ιατρική βοήθεια.

Γενικές συμβουλές για μια υγιή επιδερμίδα:

Πίνετε οκτώ με δέκα ποτήρια νερό κάθε μέρα. Το νερό βοηθά στον καθαρισμό του οργανισμού σας και στην αποβολή των τοξινών.

Να ασκείστε τακτικά. Μονάχα 30 λεπτά άσκησης την ημέρα – βόλτα με το ποδήλατο ή ένας ζωηρός περίπατος – φέρνουν αίμα και θρεπτικές ουσίες στο δέρμα και τονώνουν τους μυς.

Να κοιμάστε αρκετά. Θα αισθάνεστε καλύτερα και θα φαίνεται κιόλας. Για να αποφύγετε μάλιστα τις λεπτές γραμμές γύρω από τα μάτια κάποιοι αφοσιωμένοι αισθητικοί προτείνουν να κοιμάστε ανάσκελα, καθώς λόγω της βαρύτητας το δέρμα τραβιέται προς τα πίσω. Αν κοιμάστε από την ίδια πλευρά κάθε βράδυ απλώς πιέζετε τις ίδιες ρυτίδες πάνω στο πρόσωπό σας. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί αν ισχύει ή όχι.

Να θυμάστε ότι πρέπει πάντα να φοράτε αντηλιακό όταν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο. Ο ήλιος ευθύνεται για όλα σχεδόν τα σημάδια που σχετίζονται με τη γήρανση, ιδιαίτερα στην ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Πολλοί άνθρωποι αποδέχονται τις αλλαγές στο δέρμα τους, όπως οι ρυτίδες και οι πανάδες ως ένα αναπόφευκτο μέρος της γήρανσης. Στην πραγματικότητα, τα παραπάνω προκαλούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Υπάρχουν άλλωστε πλέον αποδείξεις ότι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο παίζει το μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος. Είναι σημαντικό να απολαμβάνετε τις δραστηριότητες εκτός σπιτιού, προστατέψτε όμως το δέρμα σας από την ηλικιακή ακτινοβολία.

Αν παίρνετε στα σοβαρά την προστασία του δέρματός σας, όταν βρίσκεστε έξω θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό όλο τον χρόνο ακόμη και τις μέρες που εχει συννεφιά. Υπάρχει ένας απλός κανόνας για να επιλέξετε αντηλιακό: όσο μεγαλύτερο δείκτη προστασίας έχει, τόση περισσότερη προστασία προσφέρει. Οι δερματολόγοι συστήνουν συνήθως αντηλιακά με δείκτη προστασίας 15 το λιγότερο, πράγμα που σημαίνει ότι το δέρμα σας θα είναι κατά μέσο όρο 15 φορές περισσότερο προστατευμένο με αντηλιακό παρά χωρίς αυτό. Επιλέξτε ένα αντηλιακό που να προστατεύει από τις ακτίνες UVA και UVB. Οι ακτίνες UVB συνήθως προκαλούν εγκαύματα, ρυτίδες, σκούρα σημάδια και καρκίνο του δέρματος. Οι ακτίνες UVA ευθύνονται κυρίως για την πρόωρη γήρανση και αυξάνουν τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των εγκαυμάτων. Μπορούν επίσης να διαπεράσουν το γυαλί με συνέπεια η επιδερμίδα να είναι ευάλωτη όταν βρίσκεται κοντά σε παράθυρα ή μέσα σε αυτοκίνητα.

Να τρώτε επαρκείς ποσότητες φρούτων και λαχανικών, προτιμότερα βιολογικά.

Να ενυδατώνετε την επιφάνεια της επιδερμίδας σας με ενυδατικά συστατικά.

Σφραγίστε την υγρασία στην επιδερμίδα σας χρησιμοποιώντας φυσικά φυτικά έλαια.

Για όλους τους τύπους δέρματος το αμυγδαλέλαιο και το έλαιο από τζοτζόμπα είναι εξαιρετικά καθαριστικά. Κάντε απαλό μασάζ στο πρόσωπό σας και αφαιρέστε με ένα ζεστό υγρό πανί.

Απολεπίστε απαλά την επιδερμίδα σας για να διώξετε τα νεκρά κύτταρα και να διεγείρετε την ανανεώση των κυττάρων.

Εάν καπνιίζετε, κόψτε το κάπνισμα. Το κάπνισμα καταστρέφει τη βιταμίνη C που ενώνει τις ίνες κολλαγόνου με την επιδερμίδα σας και την επιδερμίδα σας με τα στρώματα λίπους κάτω από αυτές.

Προσπαθήστε να ηρεμείτε, να χαλαρώνετε και να αποβάλλετε το άγχος.

Τέλος, φροντίστε να πλένεστε πριν από την άσκηση. Αν αφαιρείτε το μακιγιάζ σας πριν ασκηθείτε, το δέρμα σας θα είναι καθαρό και η εφίδρωση θα ενεργεί ως ένα έξτρα καθαριστικό. Αν η επιδερμίδα σας είναι καλυμμένη με μακιγιάζ δεν θα μπορεί να καθαριστεί τόσο αποτελεσματικά. Όταν ιδρώνετε μη σκουπίζετε τον ιδρώτα με τα χέρια σας αλλά χρησιμοποιήστε μια καθαρή πετσέτα.

Χειμωνιάτικη επιδερμίδα

Προετοιμάστε και προστατέψτε καλά το δέρμα σας για τις ακραίες αλλαγές της θερμοκρασίας και τις επιπρόσθετες ξηραντικές επιπτώσεις της κεντρικής θέρμανσης.

Η περιοχή γύρω από τα μάτια έχει τους λιγότερους σμηγματογόνους αδένες κι εκεί γίνεται αρχικά εμφανής η ξηρότητα λόγω του Χειμώνα. Χρησιμοποιήστε μια πιο δυνατή ενυδατική κρέμα ακόμη κι αν η επιδερμίδα σας έχει τάση για ακμή ( προτιμήστε μια κρέμα με βάση το νερό κι όχι το λάδι εάν έχετε τάση για ακμή).

Προστατέψτε το πρόσωπό σας φορώντας ένα καπέλο ή έναν σκούφο και τυλίξτε ένα κασκόλ γύρω από το λαιμό σας προσπαθώντας να προφυλάξετε το πρόσωπό σας. Αυτό θα βοηθήσει στην πρόληψη των μικρών κόκκινων σπασμένων τριχοειδών αγγείων.

Τα χείλη συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος έχουν μόνο ένα λεπτό στρώμα δερματικών κυττάρων. Φροντίστε να χρησιμοποιείτε μια καλή προστατευτική κρέμα για να τα διατηρήσετε απαλά και μαλακά στη διάρκεια του Χειμώνα.

Τα χείλη είναι ευαίσθητα και χάνουν την υγρασία τους γρήγορα. Όταν τα γλείφετε αφυδατώνονται, ξεφλουδίζουν κι έχουν την τάση να σκάνε.

Να απολεπίζετε και να ενυδατώνετε τα χείλη σας όπως και το υπόλοιπο μέρος του προσώπου σας και να έχετε πάντα μαζί σας μια απαλή αλοιφή για να τα προστατεύετε από τις καιρικές συνθήκες.

Ό,τι και να κάνετε για τον εαυτό σας, κάποια μέρα θα πρέπει να αντιμετωπίστε τα σημάδια της γήρανσης. Παρατηρήστε τους γονείς σας. Η γενετική κληρονομιά είναι καθοριστική σε αυτή τη διαδικασία. Οι ρυτίδες σχηματίζονται στα σημεία όπου το δέρμα ζαρώνει πιο συχνά. Γραμμές σχηματίζονται γύρω από τα μάτια και το στόμα όταν γελάτε κι ανάμεσα στα φρύδια όταν συνοφρυώνεστε-όλες αποτυπώνουν την ιστορία της ζωής σας…Αν οι χαρές και οι λύπες μας είναι χαραγμένες όχι μόνο στη μνήμη μας αλλά και στο πρόσωπό μας θα πρέπει να τις φυλάμε σαν θησαυρό.

“Περί Υγείας”


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά