1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Καύσωνας και αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας με κλειστά σχολεία
Καύσωνας και αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας με κλειστά σχολεία

Καύσωνας και αφρικανική σκόνη: Οδηγίες προστασίας με κλειστά σχολεία

0

Στα ύψη ανεβαίνει ο υδράργυρος με το κύμα καύσωνα να έχει ήδη αρχίσει την επέλαση του στη χώρα και θα διαρκέσει έως την Κυριακή, με βάση τις προγνώσεις των μετεωρολόγων. Ταυτόχρονα, πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, αρκετά αυξημένα εμφανίζονται και τα ποσοστά αφρικανικής σκόνης στην ατμόσφαιρα. Αναλυτικά, οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και τα ηπειρωτικά όπου οι θερμοκρασίες, θα υπερβούν σήμερα τους 40 βαθμούς σε μέρη μακριά από την θάλασσα, όπως Πέλλα, Πιερία, Ημαθία, Θεσσαλία, Αιτωλοακαρνανία, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Αχαΐα, Ηλεία, Κορινθία, Αργολίδα, Μεσσηνία, Λακωνία.

Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις της ΕΜΥ, συγκεκριμένα από την Πέμπτη στις 24 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 27 Ιουνίου, οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται γύρω στους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται σε μερικές περιοχές εξαιτίας των τοπικών συνθηκών να ξεπεράσουν τα όρια αυτά. Σταδιακή άνοδο και ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, θα σημειωθούν σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά. Πιο ειδικά για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη και την Παρασκευή 25 Ιουνίου, θα αγγίξουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο 26 και την Κυριακή 27 Ιουνίου θα ανέλθουν στους 38 βαθμούς Κελσίου.

Συγχρόνως, η συγκέντρωση σκόνης κατά τη διάρκεια της εβδομάδας θα προκαλέσει μια δυσφορία. Οι προβλέψεις των μετεωρολόγων κατέστησαν τους δήμους Θηβαίων, Αλιάρτου-Θεσπιέων, Λεβαδέων και Λαμίας σε ετοιμότητα με αποτέλεσμα να ανακοινώσουν τη διακοπή των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων την Τετάρτη 23 και Πέμπτη 24 Ιουνίου, αφού στα σχολεία δεν διατίθεται ο απαραίτητος κλιματισμός, ενώ μαθητές και εκπαιδευτικοί πρέπει να τηρούν παράλληλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19.

Από την πλευρά της, η Ένωση Πνευμονολόγων Ελλάδας ενόψει των πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην επικράτεια τις ερχόμενες ημέρες, συστήνει στους πολίτες να παραμένουν σε εσωτερικούς κλιματιζόμενους χώρους και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις με έκθεση στη ζέστη. Ειδικότερα, οι ασθενείς με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα, όπως η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και το βρογχικό άσθμα, προτείνεται να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τον γιατρό τους και να λαμβάνουν την αγωγή τους σταθερά σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος.

Συμπτώματα όπως η δυσκολία στην αναπνοή, ο βήχας ή η αποβολή πτυέλων οφείλουν να αναφέρονται στον πνευμονολόγο τους. Επίσης, η επαρκής ενυδάτωση, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και η αποφυγή της άσκησης σε εξωτερικούς χώρους, ιδίως τις μεσημβρινές ώρες, συνιστούν τους βασικούς κανόνες για τη διαφύλαξη του οργανισμού. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απηύθυνε εντολή διενέργειας προληπτικών ελέγχων για την αποφυγή της καταπόνησης των εργαζομένων από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αιτήθηκε τη λειτουργία κλιματιζόμενων χώρων για τους άστεγους, σε συνδυασμό με πλήρη μέτρα προστασίας έναντι του κορωνοϊού, από τους Δήμους ανά την Επικράτεια, ενόψει του επερχόμενου καύσωνα. Ζητήθηκε δηλαδή να οριστούν από τον κάθε Δήμο οι κλιματιζόμενοι χώροι, οι οποίοι θα βρίσκονται στη διάθεση των πολιτών για διημέρευση και θα είναι προσβάσιμοι τουλάχιστον για τις ώρες από 10:00 π.μ. έως 20:00 μ.μ. ιδιαίτερα τις ημέρες με πολύ υψηλές θερμοκρασίες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ιδιαίτερη μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ενημέρωση των αστέγων, καθώς και για την τήρηση των μέτρων προστασίας για τον περιορισμό διασποράς του κορωνοϊού. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην πλατφόρμα του ΕΟΔΥ. Επιπλέον, η σύσταση περιλαμβάνει και το να εξεταστεί η δυνατότητα, σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΔΥ, διεξαγωγής rapid tests πριν την είσοδο στους οριζόμενους χώρους.

Για τους αστέγους που διαμένουν σε εξωτερικούς χώρους και δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν την παραπάνω υπηρεσία, προτείνεται, επίσης, η ενημέρωση τους για τις οδηγίες προστασίας από τον καύσωνα, αντίστοιχα με αυτές που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας www.civilprotection.gr και τη διανομή φιαλών νερού και ειδών πρώτης ανάγκης. Αναφέρθηκε, τέλος, η ανάγκη για συνεργασία των Δήμων με άλλες Υπηρεσίες και με φορείς της κοινωνίας των πολιτών, κυρίως για την ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων, με σκοπό τη διαμόρφωση ενός συστηματικού δικτύου διάθεσης υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης σε ευπαθείς ομάδες.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά