1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Κοιλιακό λίπος και δυσκολία στο βάδισμα
Κοιλιακό λίπος και δυσκολία στο βάδισμα

Κοιλιακό λίπος και δυσκολία στο βάδισμα

0

Το κοιλιακό λίπος και η αδυναμία στο μυικό σύστημα συντελούν στο να αντιμετωπίζουν πολλοί ηλικιωμένοι προβλήματα στο περπάτημα. Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του São Carlos σε συνεργασία με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου.

Το πιο αργό βάδισμα θεωρείται φυσιολογικό αποτέλεσμα της διαδικασίας γήρανσης, ωστόσο πολλά προβλήματα κινητικότητας μπορούν να παρουσιαστούν αν η ταχύτητα βαδίσματος μειωθεί απότομα. Οι καθημερινές δραστηριότητες, όπως το πέρασμα του δρόμου απέναντι γίνεται όλο και πιο δύσκολο, ενώ μπορεί να υπάρχει και αυξημένος κίνδυνος πτώσεων.

«Η συγκριτική ανάλυση έδειξε ότι η απώλεια ταχύτητας βαδίσματος συνέβαινε κυρίως όταν το κοιλιακό λίπος σχετιζόταν με τους αδύναμους μύες. Η ταχύτητα βαδίσματος δεν μειωνόταν τόσο απότομα στους ηλικιωμένους που είχαν μόνο το ένα ή το άλλο χαρακτηριστικό», επισημαίνει ο Tiago da Silva Alexandre, καθηγητής στο Τμήμα Γεροντολογίας του UFSCar και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Age and Aging.

Για να οδηγηθεί σε αυτό το αποτέλεσμα, ανέλυσε δεδομένα 2.294 ενηλίκων άνω των 60 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες βάσει της ταχύτητας βαδίσματος και της μυϊκής αδυναμίας τους: ούτε μυϊκά αδύναμοι ούτε κοιλιακά παχύσαρκοι, μόνο κοιλιακά παχύσαρκοι, μόνο μυϊκά αδύναμοι, και τα δύο ταυτόχρονα. Κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε κινητικά προβλήματα ή μείωση στην ταχύτητα βάδισης όταν άρχισε η μέτρηση, η οποία έδειξε ότι η ταχύτητα βάδισης μειώθηκε περισσότερο στους συμμετέχοντες με ταυτόχρονη κοιλιακή παχυσαρκία και μυϊκή αδυναμία κατά τα επόμενα οκτώ χρόνια της παρακολούθησης.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γιατροί θα πρέπει να μετρούν το κοιλιακό λίπος και τη μυϊκή δύναμη των ασθενών προκειμένου να προβλέπουν την απώλεια της ταχύτητας βάδισης. «Η μείωση της ταχύτητας βάδισης αποτελεί σημαντική προγνωστική ένδειξη κινητικών προβλημάτων, υψηλότερου κίνδυνου πτώσεων και πιθανής ανικανότητας στους γηραιότερους. Στόχος μας σε αυτή τη μελέτη ήταν να δείξουμε τη χρησιμότητα αυτού του παράγοντα πρόβλεψης για τις ιατρικές ομάδες. Ένας ικανός αριθμός ηλικιωμένων έχουν μυϊκή αδυναμία και συσσωρευμένο κοιλιακό λίπος, στοιχεία που μπορούν να διορθωθούν μέσω της άσκησης και της διατροφής», συστήνουν τώρα οι ερευνητές.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά