Μητσοτάκης: Δε συζητείται άνοιγμα – Πιθανή επάνοδος των περιορισμών
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας, επισήμανε ότι δεν αποκλείεται να επιστρέψουν οι περιορισμοί, αν καταγραφούν φαινόμενα συνωστισμού τις ακόλουθες μέρες. Ο ίδιος αναφέρθηκε περαιτέρω στο νέο μείγμα μέτρων καθώς και στην εκ νέου στρατηγική έναντι της πανδημίας, η οποία περιλαμβάνει τόσο τα self – tests, όσο και τα εμβόλια, επιρρίπτοντας μάλιστα ευθύνες στην Κομισιόν για την αργοπορία στις παραδόσεις των εμβολίων.
Κατά την πρωτολογία του, ο πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «φθάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι». Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα εν εξελίξει κρίσιμο δίμηνο επί της ανάσχεσης της πανδημίας, ελπίζοντας ότι πρόκειται για το τελευταίο κύμα που αντιμετωπίζουμε. Αναφερόμενος στα στατιστικά δεδομένα, ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της συνολικής εθνικής προσπάθειας στην καταπολέμηση της πανδημίας. Πρόσθεσε ότι με βάση τα υπάρχοντα εμβόλια, η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η καλύτερη θέση στην Ευρώπη ως προς το ποσοστό των εμβολιασμένων και με τις δύο δόσεις, ενώ επικαλούμενος τα στοιχεία του ECDC, επισήμανε ότι η χώρα μας είναι λίγο πάνω από τον μέσο όρο ευρωπαϊκά, όσον αφορά στα διαγνωστικά τεστ που γίνονται ανά χώρα.
Ακολούθως, εξήγησε ότι «η διαχείριση της πανδημίας είναι μαραθώνιος και όχι σπριντ», τονίζοντας πως η κριτική για τη διαχείριση της δε μπορεί να ασκείται με τη χρήση από «φωτογραφίες της στιγμής. Αν διαπιστώσουμε συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν», απορρίπτοντας κάθε άλλη αρνητική εικόνα. Συνέχισε, λέγοντας ότι «οι περιορισμοί που επιβάλαμε τις τελευταίες έξι εβδομάδες ενέτειναν την κούραση του κόσμου και έφεραν τη χαλάρωση», μιλώντας για τις σχεδόν 700 διαδηλώσεις, τα κορωνοπάρτι και άλλα φαινόμενα συγχρωτισμού και καταδεικνύουν τη χαλάρωση των πολιτών το τελευταίο διάστημα.
«Η στάση μας αναπροσαρμόζεται, με βάση την ευέλικτη πολιτική που ακολουθήσαμε από την αρχή. Δεν μιλάμε για άνοιγμα, αλλά για αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων. Περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Τώρα, οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι. Και με τον ίδιο τρόπο, με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν, μπορεί να επανέλθουν. Αν διαπιστώσουμε υπερβολικούς συνωστισμούς, οι περιορισμοί θα επανέλθουν. Όμως, έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες ότι θα βγουν έξω μόνο με τις οικογένειές τους.» σημείωσε με σαφή αναφορά στο νέο μείγμα μέτρων που εφαρμόζεται κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ενώ συζήτησε έπειτα τη στοχευμένη ενίσχυση των οικονομικών κλάδων που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, ανακοινώνοντας το ποσό των 40 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη τους.
Σε σχέση με τα παραπάνω, συμπλήρωσε: «Προσωπικά, δεν είναι λίγες οι φορές που αναγκάστηκα να αλλάξω στρατηγική, όταν προέκυψαν νέα δεδομένα, όπως η αύξηση της ταχύτητας διασποράς λόγω μετάλλαξης ή οι καθυστερήσεις παράδοσης των εμβολίων της AstraZeneca. Πράγματι, η Ευρώπη εδώ δεν μας τα είπε όλα καλά. Από τη μία πέτυχε στην αλληλεγγύη με την από κοινού αγορά εμβολίων και τη διάθεσή τους, χωρίς να ξεχωρίζει πλούσιες και φτωχές χώρες. Ταυτόχρονα, απέτυχε στην έγκαιρη προμήθεια και τροφοδοσία κρατών-μελών. Σήμερα, όλοι αναγνωρίζουν ότι η πορεία εμβολιασμού στην ΕΕ είναι απελπιστικά αργή. Δεν οφείλεται στις αδυναμίες κρατών ή Ελλάδας. Αν είχαμε σήμερα τριπλάσια εμβόλια, θα κάναμε τριπλάσιους εμβολιασμούς. Άλλες χώρες δεν τα έχουν καταφέρει ούτε στην οργάνωση εμβολιασμού», μεταφέροντας αιχμές για την Κομισιόν.
Για το άμεσο άνοιγμα του λιανεμπορίου, ή και των σχολείων αργότερα περιορίστηκε στα ακόλουθα: «Από Δευτέρα θα επαναλειτουργήσει το λιανεμπόριο με οργανωμένο τρόπο, κάτι με το οποίο συμφώνησαν όλα τα μέλη της επιτροπής, εκτός από ένα. Το λιανεμπόριο μπορεί να λειτουργήσει οργανωμένα. Οι πολίτες είναι καλύτερα να εκτονώνονται, τονώνοντας την τοπική αγορά, από το να συναντιούνται σε σπίτια. Και από επιδημιολογικής πλευράς μπορεί να έχει αποτέλεσμα, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αναπροσαρμογή στη συμπεριφορά των πολιτών. Βέβαια, αμέσως μετά, και αφού δούμε τα αποτελέσματα εντός της επόμενης εβδομάδας, θα δούμε τη λειτουργία εκπαίδευσης, ξεκινώντας από τα Λύκεια. Όπως διαπιστώνεται, αυτά τα δύο αντίβαρα έχουν κοινό νήμα. Επιχειρούν να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση των πολιτών, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους, να απαντήσουν στις ανάγκες των νέων και να οδηγήσουν την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα.».
Σχετικά με την κόπωση των πολιτών, απάντησε: «Συμμερίζομαι την κούραση. Ειδικά των νέων, που αισθάνονται άτρωτοι. Στη χειρότερη περίπτωση θα τους επηρεάσει λίγο. Όμως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε ακόμα δύο κρίσιμους μήνες, έχοντας στη φαρέτρα μας δύο εργαλεία: Τα self – tests. Δεν θα σταθώ στον απαράδεκτο τρόπο που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετώπισε το εργαλείο αυτό και επιχείρησαν τα στελέχη του να ταυτίσουν αυτή την κίνηση με συγκεκριμένη εταιρεία. Θλιβερή η στάση της.»
Ανέπτυξε, επιπλέον, το ζήτημα των οικιακών αυτοδιαγνωστικών τεστ τονίζοντας ότι «είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε ότι τα self – tests είναι σημαντικό επικουρικό εργαλείο για να επανέλθουμε σε συνθήκες κανονικότητας. Είναι σημαντικό, για ν’ ανοίξουν τα σχολεία, να έχουμε δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να έχουν κάνει σελφ τεστ σε 24 ή 48 ώρες, που θα προσκομίζουν στο σχολείο, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματα. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε στο σπίτι μας αν έχουμε ή όχι κορωνοϊό. Είμαστε η πρώτη χώρα που προχωρά σε μαζική προμήθεια σελφ τεστ και μαζική διάθεση στον πληθυσμό. Επειδή θα πείτε για προνομιακές σχέσεις, σας καταθέτω την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που κατανόησε την κρισιμότητα και έβγαλε άμεσα απόφαση, που λέει ότι στον διαγωνισμό έγιναν όλα καλώς».
Υπενθύμισε, ακόμη ότι «το 2ο εργαλείο είναι τα εμβόλια. Είχαμε δεσμευτεί ότι μέχρι τέλος Μαρτίου 1,7 εκατ συμπολίτες θα έχουν εμβολιαστεί. Κάναμε 1,65 εκατ. εμβόλια. Τον Απρίλιο θα κάνουμε 1,5 εκατ. εμβόλια και τους επόμενους μήνες περισσότερα. Έως τέλη Μαΐου να έχουμε προστατέψει τουλάχιστον με μια δόση όλους ανω των 60 ετών και όλους με νοσήματα Α και Β, ώστε μέχρι το Πάσχα να έχουμε χτίσει επαρκές τοίχος προστασίας και να συνεχίσουμε. Και αν η ΕΕ καταφέρει μεγαλύτερη προμήθεια, εμείς έχουμε την επιχειρησιακή ετοιμότητα να αυξήσουμε την καθημερινή ροή εμβολίων. Βεβαίως, η ΕΕ έχει υποχρέωση να αξιοποιήσει όλα τα νομικά εργαλεία, ώστε να υποχρεώσει εταιρείες που έχουν υπογράψει συμβάσεις να τις τηρήσουν και, αν αυτό σημαίνει απαγόρευση εξαγωγών, και αυτό είναι κάτι που επιβάλλεται να γίνει».
Ολοκληρώνοντας την πρωτολογία του, κατέληξε στο εξής μήνυμα: «η οικονομία και η κοινωνία άντεξαν στην πολύμηνη δοκιμασία και βγαίνουν πιο ώριμες και δυνατές, έτοιμες να υποδεχθούν τον τουρισμό -είμαι ανοικτός να συζητήσω και για τον τρόπο που θα ανοίξουμε και τις προϋποθέσεις για να μην σας ξαναδούμε να λέτε από την μια ανοίξτε και την άλλη να μας λέτε γιατί ανοίξαμε. Και βέβαια, έχουμε μπροστά τη μεγάλη πρόκληση: το Ταμείο Ανάπτυξης για την Ελλάδα του μέλλοντος. Φθάνουμε στο τέλος της νύχτας. Δικό μας χρέος είναι να φέρουμε πιο κοντά το φωτεινό ξημέρωμα. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι».