1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Moderna: Έγκριση από FDA για παρασκευή φιαλιδίων με 15 εμβολιαστικές δόσεις
Moderna: Έγκριση από FDA για παρασκευή φιαλιδίων με 15 εμβολιαστικές δόσεις

Moderna: Έγκριση από FDA για παρασκευή φιαλιδίων με 15 εμβολιαστικές δόσεις

0

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε την επιτάχυνση της διαδικασίας παραγωγής του εμβολίου έναντι της νόσου Covid-19 της εταιρείας Moderna, κάνοντας εφικτή τη δυνατότητα να χορηγούνται μέχρι και 15 δόσεις σε ένα φιαλίδιο, ενώ οι ΗΠΑ στοχεύουν στην ταχεία ανοσοποίηση του γενικού πληθυσμού, ώστε να αντιμετωπίσουν τη διάδοση του κορωνοϊού. Η FDA έδωσε επίσης την έγκριση της για την εξαγωγή του μέγιστου αριθμού 11 δόσεων από τα διαθέσιμα φιαλίδια του εμβολίου της Moderna, αντί των 10 που επιτρεπόταν έως τώρα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Moderna, σημειώνεται ότι η διάθεση του εμβολίου δύναται από εδώ και στο εξής να γίνεται σε φιαλίδια που θα περιέχουν 11 ή 15 δόσεις, καθώς αναμένεται και η αποστολή φιαλιδίων με 15 δόσεις τις ακόλουθες βδομάδες. Ο διευθυντής του Κέντρου της FDA Αξιολόγησης και Έρευνας Βιολογικών Προϊόντων, Πίτερ Μαρκς διατύπωσε ότι «και οι δύο αυτές αναθεωρήσεις επηρεάζουν θετικά την προμήθεια του Εμβολίου κατά της COVID-19 της Moderna, γεγονός το οποίο θα βοηθήσει στην παροχή περισσότερων δόσεων εμβολίων στις κοινότητες και θα επιτρέψει να γίνουν πιο γρήγορα δόσεις».

Βέβαια, η FDA προειδοποίησε ότι αν δεν υπάρχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις στα ιατρικά μέσα, όπως κατάλληλες σύριγγες και βελόνες, ενδέχεται να μην είναι δυνατή η διεξαγωγή άνω των 13 δόσεων από τα φιαλίδια των 15 δόσεων του εμβολιαστικού σκευάσματος της Moderna, ή και περισσότερες από 10 δόσεις από τα φιαλίδια σε τρέχουσα ισχύ. Η Moderna είχε προμηθεύσει τις ΗΠΑ με 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της μέχρι τις 29 Μαρτίου.

Παρόλο που τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται, ορισμένες πολιτείες στην Αμερική προβαίνουν σε άρση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας προστασίας, συνεπώς οι υγειονομικές αρχές εκφράζουν ελπίδες για την επαρκή εμβολιαστική κάλυψη όλου του πληθυσμού, υπόψει των συμβολαίων που έχουν υπογραφεί με τους παρασκευαστές των εγκεκριμένων εμβολίων στις ΗΠΑ. Σχετικά πάντως, ο επιδημιολόγος των ΗΠΑ, Άντονι Φάουτσι, σχολίασε χθες Πέμπτη στο Reuters ότι η επικράτεια μπορεί να μη χρειαστεί το εμβόλιο της AstraZeneca και ας λάβει έγκριση από την Αμερικανική Ρυθμιστικής Αρχή.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά