Ομαλή η τροφοδοσία φαρμάκων από την ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ
Ο Μίλτος Αγιούμπ, αντιπρόεδρος του ομίλου ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ απαντά στα κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με την επάρκεια των προστατευτικών μασκών, αντισηπτικών και φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα.
Στο καίριο ερώτημα που αφορά στις μάσκες ο κ. Αγιούμπ δήλωσε ότι η διάθεσή τους εξαρτάται από τρεις παράγοντες:
- Την ποσότητα παραγγελιών των προμηθευτριών εταιρειών σε προμηθευτές του εξωτερικού
- Την αποδέσμευση των ποσοτήτων στα σύνορα τρίτων χωρών, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης
- Τις αποφάσεις του ελληνικού κράτους για τον τρόπο, με τον οποίο θα διανεμηθούν οι όποιες ποσότητες παραληφθούν, με προτεραιότητα πάντα τα νοσοκομεία
Αναφορικά με τα αντισηπτικά, ο αντιπρόεδρος του ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ διευκρίνισε ότι ο όμιλος είναι σε αναμονή κάποιων ποσοτήτων, χωρίς όμως ασφαλή πρόβλεψη. Η δε διάθεσή τους συναρτάται από τους προαναφερόμενους παράγοντες, ομοίως με τις μάσκες.
Η εικόνα που υπάρχει για τα φάρμακα είναι καθησυχαστική καθώς «αντανακλά» την επάρκειά τους και την ομαλή τροφοδοσία από τους προμηθευτές. Για τον λόγο αυτό δεν είναι αναγκαία η αποθεματοποίηση από τους ασθενείς, όπως διαπιστώθηκε ότι συμβαίνει τη Δευτέρα 16 Μαρτίου, καθώς η ζήτηση αυξήθηκε κατά 170% έναντι μιας κανονικής ημέρας.
Επισημαίνοντας την κρισιμότητα του τρόπου και της ροής της τροφοδοσίας, ο κ. Αγιούμπ διαβεβαίωσε ότι ο όμιλος ΠΡΟΣΥΦΑΠΕ καταβάλει κάθε προσπάθεια να συνδράμει στην ομαλότητα της διαδικασίας, διαθέτοντας όλες τις ποσότητες που παραλαμβάνει στην εσωτερική αγορά, όπως άλλωστε κάνει πάντα.
Στο πνεύμα αυτό ο όμιλος έχει προβεί σε διαφανή κατανομή όλων των διαθέσιμων ποσοτήτων στα φαρμακεία που εξυπηρετεί, τα οποία αποτελούν το ένα τρίτο περίπου της δύναμης του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.