1. Home
  2. Ελεύθερος
  3. Χρόνος
  4. Τι πρέπει να ξέρετε για τα δώρα Χριστουγέννων
Τι πρέπει να ξέρετε για τα δώρα Χριστουγέννων

Τι πρέπει να ξέρετε για τα δώρα Χριστουγέννων

0

Η επιλογή του σωστού χριστουγεννιάτικου δώρου μπορεί να προκαλέσει ανησυχία και άγχος σε κάποιους. Ευτυχώς, η κοινωνική ψυχολογία έχει μερικές συμβουλές.

Τι κάνετε όταν παίρνετε ένα δώρο που δεν σας αρέσει; Υπάρχει κάποιο μυστικό για την αγορά του σωστού δώρου; Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο υλισμός αποτελεί ένα μεγάλο μέρος των Χριστουγέννων. Ενώ πολλοί άνθρωποι συνδέουν τις γιορτές με τα θετικά συναισθήματα όπως χαρά, ευγένεια και γενναιοδωρία- θεωρούν επίσης όλο και περισσότερο τα δώρα ως αναπόσπαστο συστατικό του «πνεύματος των Χριστουγέννων».

Τι είδους δώρο; Υπάρχουν δύο στρατηγικές για το σωστό δώρο. Η πρώτη είναι να είστε παραληπτοκεντρικοί –προσπαθείτε να βρείτε ένα δώρο που να αντικατοπτρίζει τις ιδιότητες ή τα ενδιαφέροντα του ατόμου που λαμβάνει το δώρο. Η δεύτερη είναι να είστε δωρητοκεντρικοί – επικεντρώνεστε στο να δώσετε κάτι που αντανακλά τη δική σας προσωπικότητα ή αποκαλύπτει κάτι για εσάς ως άτομο. Ποια επιλογή είναι καλύτερη;

Σε μια σειρά μελετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι προτιμώνται τα δώρα με επίκεντρο τον παραλήπτη. Αλλά τα άτομα που πραγματικά συμμετείχαν στις μελέτες ανέφεραν μεγαλύτερη εγγύτητα όταν έλαβαν ένα δώρο που σχετιζόταν με τον δωρητή. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερο νόημα στο να δίνετε δώρα που αντικατοπτρίζουν τη δική σας προσωπικότητα ή τις προτιμήσεις σας, αντί να προσπαθείτε να αποδείξετε πόσο πολύ γνωρίζετε ένα άτομο αγοράζοντας κάτι που πιστεύετε ότι θα του αρέσει. Πράγματι, τα δώρα που είναι συμβολικά του δωρητή –ιδιαίτερα τα δώρα που απεικονίζουν την αληθινή θυσία από άποψη χρόνου και προσπάθειας– φαίνεται να εκτιμώνται ιδιαίτερα.

Το πρόβλημα με επίκεντρο τον παραλήπτη είναι ότι πολλές φορές υποθέτουμε τι θα ήθελε ο παραλήπτης. Μια πιο απλή στρατηγική θα ήταν να ρωτήσετε τι θα ήθελε. Η έρευνα δείχνει ότι ενώ οι δωρητές υποθέτουν ότι στους ανθρώπους θα αρέσουν τα δώρα που ζητήθηκαν και δεν ζητήθηκαν εξίσου, οι παραλήπτες στην πραγματικότητα δείχνουν μια σαφή προτίμηση για τα δώρα που ζήτησαν.

Χρήματα, αγάπη μου; Σε κάποιους αρέσει να μειώνουν τον κίνδυνο δίνοντας χρήματα. Οι παραλήπτες εκτιμούν γενικά τα χρήματα στον ίδιο βαθμό με τα δώρα που δεν έχουν ζητήσει συγκεκριμένα. Αλλά το να δίνετε χρήματα ως χριστουγεννιάτικο δώρο δεν είναι και πολύ καλή ιδέα. Τα Χριστούγεννα δεν θεωρείται ότι αφορούν τα χρήματα και, ως αποτέλεσμα, μπορεί να αποτύχουν να μεταδώσουν οικειότητα ή μπορεί να στείλουν ένα ακατάλληλο μήνυμα σχετικά με την άνιση κατάσταση μεταξύ του δότη και του παραλήπτη.

Τι γίνεται όμως με το κόστος ενός δώρου; Μια σειρά μελετών διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι τείνουν να πιστεύουν ότι τα ακριβά δώρα εκτιμώνται περισσότερο από τα φθηνά, ενώ στην πραγματικότητα οι παραλήπτες δεν ανέφεραν καμία σχέση μεταξύ της τιμής του δώρου και των συναισθημάτων εκτίμησης. Με άλλα λόγια, σημασία έχει η σκέψη ή η θυσία που έχει γίνει για την απόκτηση αυτού του δώρου.

Πώς να αντιδράσετε σε ένα «κακό δώρο»: Ένας λεπτός τρόπος για να διασφαλίσετε ότι θα πάρετε αυτό που θέλετε είναι να ζητήσετε μόνο ένα πράγμα. Όταν παρουσιάζουμε σε κάποιον μια λίστα με πράγματα που θα θέλαμε, ο δωρητής πέφτει στην ψευδή πεποίθηση ότι θα ήμασταν εξίσου ευχαριστημένοι με κάτι που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα. Αλλά αν ζητήσουμε μόνο ένα πράγμα, ο δωρητής είναι πιο πιθανό να συνειδητοποιήσει ότι θα θέλαμε αυτό το ένα πράγμα παρά οποιαδήποτε άλλη ιδέα που θα μπορούσε να βρει.

Ο τρόπος με τον οποίο ανταποκρινόμαστε στα κακά δώρα μπορεί να διαφέρει μεταξύ των δύο φύλων. Σε μια μελέτη, γυναίκες και άνδρες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα δώρο για τον σύντροφό τους από μια σειρά επιλογών, τις οποίες είχαν ταξινομήσει με σειρά επιθυμίας. Οι μισοί συμμετέχοντες πήραν αυτό που περισσότερο ήθελαν και οι άλλοι μισοί πήραν αυτό που λιγότερο ήθελαν. Όταν οι άνδρες δεν έπαιρναν αυτό που ήθελαν, αντιλαμβάνονταν λιγότερη συμβατότητα με τις συντρόφους τους και πίστευαν ότι το μέλλον μαζί τους δεν θα διαρκούσε πολύ. Αλλά οι γυναίκες που δεν πήραν αυτό που ήθελαν πίστευαν ότι οι σχέσεις τους θα διαρκούσαν πολύ περισσότερο από εκείνες που είχαν λάβει ένα καλό δώρο. Οι συγγραφείς της μελέτης πρότειναν ότι οι γυναίκες μπορεί να έχουν περισσότερα κίνητρα από τους άνδρες να χρησιμοποιούν ψυχολογικούς αμυντικούς μηχανισμούς για να προστατεύονται από τις επιπτώσεις της λήψης ενός κακού δώρου -βλέποντας τις σχέσεις τους θετικά.

Εάν λάβετε ένα κακό δώρο, ένας τρόπος για να εκτονώσετε την κατάσταση είναι να πείτε «ευχαριστώ πολύ». Ένας ερευνητής βρήκε μια σειρά από ενδείξεις για το πότε ένα δώρο δεν εκτιμάται -από συνοφρυώματα και ψεύτικα χαμόγελα μέχρι που το δώρο εξαφανίστηκε μυστηριωδώς για πάντα. Αλλά η αποτυχία να πείτε «ευχαριστώ» ήταν ο μόνος δείκτης που οι συμμετέχοντες είπαν ότι προέβλεψε αξιόπιστα πόσο επιζήμιο θα ήταν το περιστατικό για το μέλλον της σχέσης. Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν επίσης πώς ο παραλήπτης θα μπορούσε να είχε κάνει τα πράγματα καλύτερα -πάλι το να πει «ευχαριστώ», ακόμα κι αν δεν ήταν γνήσιο, αναφέρθηκε ως το πιο σημαντικό.

Πόσα να ξοδέψετε; Υπάρχουν καλοί λόγοι για τους οποίους τα δώρα έχουν γίνει τόσο σημαντικό μέρος της περιόδου των γιορτών. Τα Χριστούγεννα θεωρούνται πολιτιστικά ως η περίοδος να δίνει κανείς και να ξοδεύει για άλλους. Πράγματι, μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες στους οποίους ανατέθηκαν τυχαία να ξοδέψουν χρήματα για άλλους ένιωσαν περισσότερα συναισθήματα ευτυχίας από εκείνους στους οποίους ανατέθηκε να ξοδέψουν χρήματα για τον εαυτό τους. Αλλά προσοχή: η προσφορά δώρων από μόνη της δεν κάνει απαραίτητα πιο χαρούμενα τα Χριστούγεννα. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ευτυχίας όταν επικεντρώνονταν σε οικογενειακές ή θρησκευτικές παραδόσεις και λιγότερη όταν επικεντρώνονταν στο ξόδεμα χρημάτων και σε λήψη δώρων.

 

Πηγή: Έντυπο «Περί Υγείας»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά