Όταν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια, ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις όπως καρδιακή νόσος, εγκεφαλικό επεισόδιο ή παγκρεατίτιδα αυξάνεται σημαντικά.
Τα φυσιολογικά επίπεδα θεωρούνται κάτω από 150 mg/dL, ενώ τιμές πάνω από 500 mg/dL θεωρούνται πολύ υψηλές.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία επισημαίνει ότι δύο βασικά «όπλα» για τη διατήρηση υγιών επιπέδων είναι η ισορροπημένη διατροφή και η τακτική σωματική δραστηριότητα.
Ακολουθούν έξι πρακτικά βήματα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά:
-
Μειώστε τα αμυλούχα τρόφιμα
Ψωμί, λευκό ρύζι, ζυμαρικά, πατάτες και γλυκά δημητριακά μπορούν να αυξήσουν τα τριγλυκερίδια. Προτιμήστε προϊόντα ολικής άλεσης ή εναλλακτικές όπως βρώμη, όσπρια και καστανό ρύζι. -
Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
Το αλκοόλ ανεβάζει τα τριγλυκερίδια και προσθέτει θερμίδες, αυξάνοντας το σωματικό λίπος. Μειώστε το ή αποφύγετέ το, ειδικά όταν συνοδεύεται από λιπαρά γεύματα. -
Προσέξτε τη ζάχαρη
Γλυκά, αναψυκτικά και τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα συμβάλλουν στην άνοδο των τριγλυκεριδίων. Οι ειδικοί προτείνουν λιγότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού την ημέρα για τις γυναίκες και έως 9 για τους άνδρες. -
Επιλέξτε «καλά» λιπαρά
Εντάξτε στην καθημερινή διατροφή ελαιόλαδο, ξηρούς καρπούς, σπόρους και αβοκάντο, ενώ μειώστε τα λιπαρά κρέατα, τα πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τηγανητά. -
Διατηρήστε υγιές βάρος
Η απώλεια ακόμα και λίγων κιλών μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα τριγλυκεριδίων. Εστιάστε σε μικρότερες μερίδες και πιο υγιεινές επιλογές. -
Γυμναστείτε τακτικά
Η καθημερινή άσκηση, τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας έντασης τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας, βοηθά το σώμα να κάψει το λίπος και να μειώσει τα τριγλυκερίδια.