1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τζίντζερ: γευστικό, ωφέλιμο και θεραπευτικό!
Τζίντζερ: γευστικό, ωφέλιμο και θεραπευτικό!

Τζίντζερ: γευστικό, ωφέλιμο και θεραπευτικό!

0

Το τζίντζερ προσθέτει άρωμα τόσο στα γλυκά όσο και στα αλμυρά φαγητά. Η ευχάριστη  πικάντικη γεύση από τη ρίζα του Zingiber officinale, του φυτού τζίντζερ, είναι ο λόγος που η μπύρα τζίντζερ, το τσάι τζίντζερ, καραμέλες και πολλά ασιατικά πιάτα είναι τόσο νόστιμα.

Εκτός από την υπέροχη γεύση, το τζίντζερ παρέχει μια σειρά από οφέλη για την υγεία που μπορείτε να απολαύσετε σε πολλές μορφές.

Η τζίντζερόλη, ένα φυσικό συστατικό της ρίζας του τζίντζερ, ωφελεί τη γαστρεντερική κινητικότητα – τον ρυθμό με τον οποίο η τροφή εξέρχεται από το στομάχι και συνεχίζει κατά τη διαδικασία της πέψης. Η κατανάλωση τζίντζερ ενθαρρύνει την αποτελεσματική πέψη, έτσι ώστε το φαγητό να μην παραμένει τόσο πολύ στο έντερο.

Ανακούφιση από τη ναυτία. Η ενθάρρυνση της εκκένωσης του στομάχου μπορεί να ανακουφίσει τις ενοχλήσεις της ναυτίας που προέρχονται από:

Χημειοθεραπεία Το τζίντζερ μπορεί να απομακρύνει τη ναυτία μετά τη θεραπεία και χωρίς ορισμένες από τις παρενέργειες των φαρμάκων κατά της ναυτίας.
Εγκυμοσύνη. Για γενιές, οι γυναίκες επαινούσαν τη δύναμη του τζίντζερ να ανακουφίζει την «πρωινή ναυτία» και άλλες ενοχλήσεις που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη. Ακόμη και η Αμερικανική Ακαδημία Μαιευτικής και Γυναικολογίας αναφέρει το τζίντζερ ως ένα αποδεκτό μη φαρμακευτικό φάρμακο για τη ναυτία και τον έμετο.
Φούσκωμα και αέρια. Η κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει τη ζύμωση, τη δυσκοιλιότητα και άλλες αιτίες φουσκώματος και εντερικών αερίων.
Φθορά στα κύτταρα. Το τζίντζερ περιέχει αντιοξειδωτικά. Αυτά τα μόρια βοηθούν στη διαχείριση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ενώσεις που μπορούν να βλάψουν τα κύτταρα όταν ο αριθμός τους αυξάνεται πολύ.
Είναι το τζίντζερ αντιφλεγμονώδες; Το τζίντζερ περιέχει πάνω από 400 φυσικές ενώσεις και μερικές από αυτές είναι αντιφλεγμονώδεις. Περισσότερες μελέτες θα μας βοηθήσουν να προσδιορίσουμε εάν η κατανάλωση τζίντζερ έχει κάποια επίδραση σε αθένειες όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα ή η φλεγμονή του αναπνευστικού.

Οφέλη από το τσάι τζίντζερ

Το τσάι τζίντζερ είναι υπέροχο για όλους τους μήνες. Είναι νόστιμο μετά το δείπνο. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι ή λάιμ και μια μικρή ποσότητα μελιού και να φτιάξετε ένα υπέροχο ρόφημα.

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού τζίντζερ είναι διαθέσιμα σε πολλά παντοπωλεία και περιέχουν ξηρό τζίντζερ, μερικές φορές σε συνδυασμό με άλλα συστατικά. Το ξηρό τζίντζερ έχει ισχυρά οφέλη για την υγεία συγκρίσιμα με αυτά του φρέσκου τζίντζερ, αλλά το τσάι που παρασκευάζεται με αποξηραμένο τζίντζερ  έχει πιο ήπια γεύση.

Η παρασκευή τσαγιού από ρίζα τζίντζερ με φρέσκο τζίντζερ απαιτεί λίγη περισσότερη προετοιμασία.

Πώς να φτιάξετε τσάι με τζίντζερ

Αγοράστε ένα κομμάτι φρέσκο τζίντζερ.
Κόψτε τους σκληρούς κόμπους και στεγνώστε τις άκρες.
Ξεφλουδίστε το προσεκτικά.
Το κόβουμε σε λεπτές, σταυρωτές φέτες.
Βάλτε μερικές από τις φέτες σε ένα φλιτζάνι ή κούπα.
Ρίχνουμε σε βραστό νερό και σκεπάζουμε.
Για να πάρετε όλα τα οφέλη του τζίντζερ, αφήστε τις φέτες να βράσουν για τουλάχιστον 10 λεπτά. Όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο.

 

Η σκόνη τζίντζερ είναι επίσης θρεπτική, βολική και οικονομική.Το φρέσκο τζίντζερ διαρκεί λίγο στο ψυγείο και μπορεί να καταψυχθεί αφού το ξεφλουδίσετε και το ψιλοκόψετε, η σκόνη από την άλλη έχει μεγάλη διάρκεια ζωής και είναι έτοιμη ανάπάσα στιγμή για χρήση.

 

Εκτός από το τσάι, πολλές νόστιμες συνταγές περιλαμβάνουν τζίντζερ με τη μορφή φρεσκοτριμμένης ή ψιλοκομμένης ρίζας τζίντζερ, πάστας τζίντζερ ή ξηρής σκόνης τζίντζερ.

Το τζίντζερ μπορεί να ισορροπήσει τη γλυκύτητα των φρούτων και η γεύση του είναι υπέροχη με αλμυρά πιάτα.

Τέλος μελέτες διερευνούν εάν μεγάλες ποσότητες τζίντζερ μπορεί να επηρεάσουν την ινσουλίνη και να μειώσουν το σάκχαρο στο αίμα, οπότε μέχρι να γίνουν γνωστά περισσότερα, τα άτομα με διαβήτη μπορούν να απολαμβάνουν κανονικές ποσότητες τζίντζερ στα τρόφιμα, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν μεγάλες δόσεις συμπληρωμάτων τζίντζερ.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά