Αναμένεται πολύ υψηλός αριθμός νέων κρουσμάτων
Σε κάθετα υψηλά επίπεδα αναμένεται να ανέλθει σήμερα η διασπορά του κορωνοϊού στη χώρα, αφού η καταγραφή των νέων κρουσμάτων ημερησίως, σύμφωνα με στελέχη του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), έχει ήδη καταγράψει πάνω από 2.300 κρούσματα, ήδη από το πρωί της Τρίτης, φθάνοντας ακόμη και τις 3.100 περιπτώσεις Covid-19 συνολικά.
Συγχρόνως, αρνητικό ρεκόρ σημείωσαν την Κυριακή οι εισαγωγές ασθενών λόγω Cocid-19 στα νοσοκομεία του ΕΣΥ της Αττικής. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές ασθενών την Κυριακή ήταν 172, με βάση σχετικά στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), περισσότερο από τον προηγούμενο απολογισμό ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα με 167 εισαγωγές ασθενών, πολύ πιο πάνω από το ήδη υψηλό όριο των 120 εισαγωγών ασθενών που είχαν μολυνθεί από τη νόσο Covid-19, πριν από έναν μήνα, οι οποίοι και νοσηλεύονταν στα δημόσια νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου.
Συνεπώς, δείχνει να επιβεβαιώνεται η πρόβλεψη των ειδικών επιστημόνων της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, η οποία εκτιμούσε ότι αυτή τη βδομάδα θα διασωληνώνονταν γύρω στους 200 ασθενείς με Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας, ενώ περίπου από τους μισούς θα εντοπίζονταν στην Αττική. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Νίκος Τζανάκης υποστήριξε ότι η κορύφωση αναμένεται να είναι περίπου στις 20 Μαρτίου και ίσως να υπάρξουν μέρες με έως και 3.100 επιβεβαιωμένα κρούσματα., δηλώνοντας ότι «Ωστόσο, ο μέσος κυλιόμενος όρος θα παραμείνει στα 2.500-2.550 κρούσματα», τόνισε στον ΣΚΑΪ.
Εκτίμησε, επίσης, ότι μεταξύ τέλη Μαρτίου και αρχές Απριλίου, οι κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας μπορεί να αυξηθούν φθάντοντας τις 620. Σχετικά, είπε κιόλας ότι «Αν τώρα δεν είχαμε λάβει αυτά τα μέτρα και δεν είχαν αυξηθεί οι κλίνες, θα είχε καταρρεύσει το ΕΣΥ στην Αττική. Νομίζω ότι αυτό έχει αποφευχθεί και οριακά μπορεί να ανταπεξέλθει». Ωστόσο, ο ίδιος απάντησε καταφατικά σε ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της αγοράς στις 22 Μαρτίου, σημειώνοντας, παρόλα αυτά, ότι δεν είναι εφικτή μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση εξαιτίας των μεταλλάξεων, αφού «για να κατασταλεί πλήρως το φαινόμενο, πρέπει να υπάρξει ένα μείγμα μέτρων, τα οποία σαν κοινωνία δεν μπορούμε να τα εφαρμόσουμε. Δεν μπορούμε να κλειστούμε σπίτια μας για πολλές μέρες, όπως κάναμε τον Μάρτιο».
Με αυτές τις συνθήκες, ο ίδιος έκανε σαφές ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε με αυτά τα μέτρα, επισημαίνοντας την ανησυχία του για το ότι η οικονομία παραμένει κλειστή και αποδεχόμενος την ύπαρξη κάποιου ρίσκου με το άνοιγμα, δήλωσε πως τα 1.000-1.200 κρούσματα, είναι ασφαλώς διαχειρίσιμα. Σε ακολουθία, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, είπε ότι τώρα είμαστε στην κορύφωση και μετά το Σαββατοκύριακο θα είναι ορατή μια αργή, αλλά ουσιαστική αποκλιμάκωση, αναφέροντας πως «περιμένουμε ότι η κορύφωση των αναγκών σε κλίνες ΜΕΘ θα είναι γύρω στις 24-26 Μαρτίου, η οποία προφανώς θα οφείλεται στα μεταλλαγμένα στελέχη».
Ο ίδιος έκανε λόγο για την επαναλειτουργία της αγοράς από τις 22 Μαρτίου, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει αρχικά να ανοίξουν τα καταστήματα και μια βδομάδα ύστερα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Εξήγησε, μάλιστα, τους λόγους που το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να ξεκινήσει από τα γυμνάσια και τα λύκεια, λέγοντας ότι «τότε θα βρισκόμαστε ακόμα σε σημαντικό βαθμό διασποράς στην κοινότητα των στελεχών του ιού με αποτέλεσμα τα δημοτικά να παίζουν αυτόν τον πολλαπλασιαστικό ρόλο. Καλύτερα να περιμένουμε λίγο», συμπληρώνοντας ότι τα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά μπορούν να κινηθούν αυτόνομα και να τηρήσουν αναλόγως τα μέτρα προστασίας.