1. Home
  2. Σεξ
  3. Άγιος Βαλεντίνος: Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για την υγεία τελικά;
Άγιος Βαλεντίνος: Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για την υγεία τελικά;

Άγιος Βαλεντίνος: Πόσο σημαντικός είναι ο έρωτας για την υγεία τελικά;

0

Μπορεί για αρκετούς  ο Άγιος Βαλεντίνος να είναι μια καθαρά εμπορική γιορτή, δεν παύει, όμως, να είναι μια ευκαιρία να δείξουμε με τρόπο στον άλλον τα αισθήματά μας και να δούμε από άλλη οπτική τις σχέσεις μας. Μια υγιής και ουσιαστική σχέση έχει θετική επίδραση όχι μόνο στη σωματική αλλά και στην ψυχική μας υγεία, σύμφωνα με μια πληθώρα επιστημονικών μελετών. Δεν είναι λίγες οι ιατρικές μελέτες, παγκοσμίως, που καταδεικνύουν ότι ο έρωτας, έχει εξίσου σημασία, τόσο για την οργανική, όσο και για την ψυχική μας υπόσταση, όπως το νερό, η σωστή διατροφή και η σωματική άσκηση.

Όλοι έχουμε βιώσει λίγο πολύ πόσο δυσάρεστη είναι μια ερωτική απογοήτευση, ή ένα σεξουαλικό ζήτημα που απορροφά όλη μας την ενέργεια, με αποτέλεσμα το στρες και την ένταση. Παρόμοια επηρεάζει τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας, αλλά και τη σωματική μας κατάσταση, εκτός από τη γενικότερη επίπτωση στην ίδια τη σχέση, την οποία και «δηλητηριάζει». Αρκετοί βιώνουν ενοχλήσεις και προβλήματα υγείας, που, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, σχετίζονται με τη συναισθηματική σχέση που διατηρούν με το σύντροφο τους. Παλαιότερα, υπήρχε η άποψη ότι ο έρωτας και η υγεία είναι αντίθετες έννοιες. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να γίνει αποδεκτό ότι η σωματική απόλαυση δεν σημαίνει απαραίτητα διακύβευση της υγείας.

Συνεπώς, κρύβονται πολλά πίσω από το γνωστό έντονο χτύπημα της καρδιάς, το σφίξιμο στο στομάχι και την προσμονή. Πρόκειται άλλωστε για μια ευφορία, η οποία προκαλεί την έκκριση ορμονών όπως η ντοπαμίνη, η οκυτωκίνη, η αδρεναλίνη και η βαζοπρεσσίνη. Πιο συγκεκριμένα, μελέτες βασισμένες στη λειτουργική μαγνητική τομογραφία δείχνουν πως η ένταση του έρωτα καταλαμβάνει περιοχές του εγκεφάλου πλούσιες σε ντοπαμίνη, οι οποίες ενεργοποιούνται και κατά τον εθισμό σε ναρκωτικά ή κατά τη συμπεριφορική εξάρτηση. Μάλιστα, μία μελέτη σε καπνιστές με αποχή μίας νύχτας από το κάπνισμα έδειξε πως τα έντονα συναισθήματα του έρωτα μετρίασαν τη σχετιζόμενη με το έναυσμα επανέναρξης του καπνίσματος εγκεφαλική δραστηριότητα.

Η ταχυπαλμία, για παράδειγμα, συνοδεύεται από την εφίδρωση των παλαμών, ως αποτέλεσμα της διέγερσης της αδρεναλίνης και της νορεπινεφρίνης σε ενδεχόμενο συνάντησης με το ενδιαφερόμενο άτομο. Είναι πιθανό ωστόσο, να επηρεάζεται η αυτοσυγκέντρωση, ή να διαταράσσεται ο ύπνος, λόγω της ευφορίας που αυξάνει τη ζωτικότητα. Από την άλλη πλευρά, η ευφορία αυτή φαίνεται να έχει θετικές επιρροές στον χρόνιο πόνο, ο οποίος, σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Stanford, μειώνεται χάρη στον έρωτα, καθώς διεγείρει την ίδια περιοχή του εγκεφάλου που διεγείρουν και τα αναλγητικά φάρμακα.

Ολοκληρώνοντας τα θετικά του έρωτα στην υγεία, αναφέρουμε ενδεικτικά τις ωφέλειες και την εύρυθμη λειτουργία των ζωτικών οργάνων που εξασφαλίζει στο σύνολο του ανθρώπινου οργανισμού:

Πιο υγιή καρδιά

Ο έρωτας και το σεξ μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων και μη θανατηφόρων καρδιακών προσβολών τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες όλων των ηλικιών. Σε σύγκριση με τα συνομήλικα τους ζευγάρια, οι άνθρωποι που είναι μόνοι αντιμετωπίζουν κατά 58 με 66% αυξημένο κίνδυνο καρδιακών επεισοδίων.

Μειωμένα εγκεφαλικά

Στους άνδρες, ένας έρωτας συνιστά ταυτόχρονα και μια «άμυνα» ενάντια στο εγκεφαλικό. Μια ισραηλινή μελέτη δείχνει ότι οι εργένηδες αντιμετωπίζουν κατά 64% μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης θανατηφόρων εγκεφαλικών επεισοδίων από ό, τι οι δεσμευμένοι άρρενες, φυσικά μόνο εφόσον οι σύντροφοί τους είναι υγιείς και υποστηρικτικοί.

Λιγότερο άγχος

Μια καλή σχέση και ένα ακόμα καλύτερο σεξ μπορεί να μειώσει την κορτιζόλη, γνωστή και ως «ορμόνη του στρες». Σχετική έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έδειξε ότι τα δεμένα ζευγάρια διαχειρίζονται καλύτερα και πιο ορθά  το άγχος που έχουν συγκριτικά με όσους είναι μόνοι.

Καλύτερα γεράματα

Σε μια μελέτη του 2013, οι συμμετέχοντες που ήταν καλά στο γάμο τους, ήταν πολύ πιο υγιείς καθώς γερνούσαν, σε σχέση με συνομηλίκους τους σε λιγότερο επιτυχημένους γάμους ή σχέσεις.

Χαμηλότερη αρτηριακή πίεση

Μια άλλη μελέτη δείχνει ότι τα αγαπημένα ζευγάρια έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με τους εργένηδες. Αν και όσοι είναι σε δύσκολους γάμους, έχουν συνήθως πολύ υψηλή πίεση.

Πιο σύντομη ανάρρωση

Όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, σε σχετική έρευνα που έγινε, οι επιστήμονες προκάλεσαν μικρές φουσκάλες στους ερευνώμενους και τις έσπασαν. Στις καλές σχέσεις, οι φουσκάλες επουλώθηκαν πολύ πιο γρήγορα, το αντίθετο συνέβη όταν σε άλλες σχέσεις οι καυγάδες παρατείναν την παρουσία τους.

Περισσότερη ηρεμία

Οι μαγνητικές τομογραφίες των εγκεφάλων των ανθρώπων που είναι ευτυχισμένοι και αγαπημένοι στον γάμο ή τη σχέση τους είναι αδιαμφισβήτητο επιχείρημα ότι στην περίπτωση ενός πραγματικού έρωτα και αγάπης, ζεις μια πολύ πιο ήσυχη και ασφαλή ζωή.