
Γιατί είναι καλό να καταναλώνουμε τα μικρά ψάρια;
Γιατί να τρώτε τα ψάρια που βρίσκονται χαμηλότερα στην αλυσίδα των θαλασσινών;
Τα μικρά ψάρια προσφέρουν σημαντική θρεπτική και περιβαλλοντική αξία.
Αρκετοί είναι εκείνοι που προσέχουν την υγεία τους και έχουν ήδη περιορίσει τα χάμπουργκερ, τις μπριζόλες και τα αλλαντικά, συχνά επιλέγοντας αντί των παραπάνω, τα πουλερικά ή τα θαλασσινά. Αυτές οι πηγές πρωτεΐνης είναι καλύτερες από το βόειο κρέας και όχι μόνο επειδή συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου. Το κοτόπουλο και τα ψάρια είναι επίσης καλύτερα για το περιβάλλον, καθώς η παραγωγή τους καταλαμβάνει λιγότερο χώρο ή χρησιμοποιεί λιγότερους πόρους και παράγει λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η επιλογή μάλιστα θαλασσινών που είναι χαμηλότερα στην τροφική αλυσίδα – δηλαδή, μικρά ψάρια όπως ρέγγα και σαρδέλες και δίθυρα, δηλαδή μύδια και στρείδια – μπορεί να ενισχύσει αυτά τα οφέλη. «Είναι πολύ καλύτερο για την υγεία σας και το περιβάλλον όταν αντικαθιστάτε τις χερσαίες πηγές τροφίμων – ειδικά το κόκκινο κρέας – με υδρόβιες πηγές τροφής»υποστηρίζουν ειδικοί διατροφολόγοι του Χάρβαρντ. Αντί για δημοφιλείς επιλογές θαλασσινών, σολομό εκτροφής ή ο τόνος σε κονσέρβα, αντικαταστήστε τα με το σκουμπρί ή με σαρδέλα.
Γιατί να τρώτε μικρά ψάρια;
Ο γαύρος, η ρέγγα, το σκουμπρί και οι σαρδέλες είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών, μικροθρεπτικών συστατικών, περιέχοντας σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12 καθώς και τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που είναι καλά για την καρδιά, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φλεγμονής στο σώμα και να προάγουν την καλύτερη ισορροπία του αίματος λιπίδια. Επίσης επειδή τρώτε συχνά ολόκληρο το ψάρι (συμπεριλαμβανομένων των μικροσκοπικών οστών), τα μικρά ψάρια είναι ταυτόχρονα πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D.
Τα μικρά ψάρια είναι επίσης λιγότερο πιθανό να περιέχουν ρύπους όπως είναι ο υδράργυρος και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCB) σε σύγκριση με μεγάλα είδη ,για παράδειγμα ο τόνος και ο ξιφίας. Αυτά και άλλα μεγάλα ψάρια τρέφονται με μικρότερα ψάρια, τα οποία συγκεντρώνουν τις τοξίνες. Είναι επίσης πιο φιλικό προς το περιβάλλον να τρώτε απευθείας μικρά ψάρια αντί να τα χρησιμοποιείτε για να παρασκευάσετε ιχθυάλευρα, το οποίο συχνά δίνονται στο σολομό εκτροφής, το χοιρινό και τα πουλερικά. Οι ζωοτροφές για αυτά τα ζώα περιλαμβάνουν επίσης σιτηρά που απαιτούν γη, νερό, φυτοφάρμακα και ενέργεια για να παραχθούν, όπως ακριβώς τα σιτηρά που ταΐζονται στα βοοειδή. Τα καλά νέα είναι ότι όλο και περισσότερο, η εκτροφή σολομού έχει αρχίσει να χρησιμοποιεί λιγότερα ιχθυάλευρα και ορισμένες εταιρείες έχουν δημιουργήσει εξαιρετικά θρεπτικές τροφές που δεν απαιτούν καθόλου ιχθυάλευρα.
Η παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή, που ευρέως θεωρείται η καλύτερη δίαιτα για την υγεία της καρδιάς, δίνει έμφαση στα μικρά ψάρια όπως η φρέσκια σαρδέλα και ο γαύρος. Οι κονσέρβες αυτών των ειδών είναι επίσης καλή επιλογή. Ωστόσο, οι περισσότερες κονσέρβες έχουν αλάτι και επομένως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, το οποίο μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση.
Δίθυρα- οφέλη
Μύδια, στρείδια, μύδια και χτένια, τα γνωστά και ως μαλάκια, είναι καλές πηγές πρωτεΐνης, αλλά είναι αρκετά χαμηλά σε λιπαρά, επομένως δεν είναι τόσο πλούσια σε ωμέγα-3 όσο τα μικρά, λιπαρά ψάρια. Ωστόσο, τα δίθυρα περιέχουν αρκετά μικροθρεπτικά συστατικά, ιδιαίτερα ψευδάργυρο και βιταμίνη Β12. Ο ψευδάργυρος συμβάλλει σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα και η βιταμίνη Β12 βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο και διατηρούν τα νεύρα σε όλο το σώμα υγιή.