
Γιατί οι Έλληνες Έχουν Στραφεί Μακριά από τη Μεσογειακή Διατροφή και οι Επιπτώσεις
Σύμφωνα με πρόσφατα δεδομένα, περίπου το 50% των Ελλήνων αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερβολικού βάρους, ενώ το 30% πάσχουν από χρόνιες παθήσεις που σχετίζονται με τη διατροφή. Ας εξετάσουμε τον αντίκτυπο της διατροφής στην υγεία μας και τη σχέση μας με τα τρόφιμα.
Η διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία μας, και ενώ η Μεσογειακή Διατροφή έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως για τα οφέλη της στην υγεία, παρατηρούμε μια σταδιακή απομάκρυνση από το παραδοσιακό μοντέλο. Οι αλλαγές στις συνθήκες ζωής και η οικονομική κρίση ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτή την απομάκρυνση.
Σύμφωνα με την κυρία Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγο και Επιστημονική Διευθύντρια στο Κέντρο Διαιτολογικής Υποστήριξης “Λόγω Διατροφής”, η οικονομική πίεση και οι συνθήκες της πανδημίας έχουν αποδυναμώσει τη σχέση των Ελλήνων με τη Μεσογειακή Διατροφή, οδηγώντας τους σε πιο εύκολες και λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Η επαγγελματική πίεση και η αυξημένη ανάγκη για χρόνο εκτός σπιτιού έχουν δυσκολέψει την προετοιμασία σπιτικών γευμάτων, προτιμώντας πολλές φορές έτοιμα φαγητά.
Η κ. Καπώλη υπογραμμίζει ότι κατά τη διάρκεια της καραντίνας, η συναισθηματική υπερφαγία και η επιλογή ανθυγιεινών τροφίμων (πλούσιων σε λιπαρά και ζάχαρη) αυξήθηκαν, καθώς η ψυχολογική πίεση οδήγησε σε αναζήτηση τροφίμων που προσφέρουν “ευχαρίστηση” αλλά και συναισθηματική ανακούφιση.
Αυτό έχει αντίκτυπο στην υγεία, με την αύξηση της παχυσαρκίας και των σχετικών χρόνιων νοσημάτων. Οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, με πολλούς να καταναλώνουν τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας, που περιέχουν κορεσμένα και trans λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, σύμφωνα με μελέτη του 2021, τα δεδομένα δείχνουν ότι:
- Το 50% των Ελλήνων έχει υπερβολικό βάρος.
- Το 30% αντιμετωπίζει χρόνιες παθήσεις σχετιζόμενες με τη διατροφή.
- Οκτώ στους 10 καταναλώνουν τρόφιμα χωρίς περιορισμούς.
- Οι επιλογές τροφίμων συνδυάζουν υγιεινές επιλογές, όπως το ελαιόλαδο και τα φρούτα, αλλά και ανθυγιεινές όπως τα κόκκινα κρέατα, γλυκά και αναψυκτικά.
Πώς να Βελτιώσουμε τη Διατροφή μας Παρά την Οικονομική Κρίση
Η κ. Καπώλη αναφέρει ότι ακόμα και σε περιόδους οικονομικών δυσκολιών, η Μεσογειακή Διατροφή παραμένει εφικτή με κάποιες προσαρμογές. Προτείνει μερικές απλές στρατηγικές για να οργανώσουμε τη διατροφή μας:
- Οργανώστε τη λίστα αγορών: Καθορίστε εκ των προτέρων τις ανάγκες του σπιτιού σας για τρόφιμα, για να αποφύγετε τις υπερβολές. Προγραμματίστε τις αγορές για μία φορά την εβδομάδα, συγκρίνοντας τιμές και προτιμώντας προϊόντα με υψηλή θρεπτική αξία.
- Εποχικότητα και τοπικά προϊόντα: Προτιμήστε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής, καθώς είναι πιο οικονομικά και θρεπτικά, ενώ η αγορά από τις λαϊκές αγορές προσφέρει καλύτερη ποιότητα.
- Αξιοποίηση υπολειμμάτων: Προετοιμάστε γεύματα για αρκετές ημέρες και χρησιμοποιήστε τα υπόλοιπα για να δημιουργήσετε νέες συνταγές ή για την κατάψυξη.
- Ολικής αλέσεως τρόφιμα: Προτιμήστε όσπρια, καστανό ρύζι και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα οποία είναι οικονομικά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά.
- Σωστό μέγεθος μερίδων: Ελέγξτε την ποσότητα φαγητού, καθώς η υπερβολική κατανάλωση συμβάλλει στην παχυσαρκία και στη σπατάλη τροφίμων.
- Προτιμήστε το λευκό κρέας και τα μικρά ψάρια: Τα λευκά κρέατα και ψάρια όπως οι σαρδέλες είναι πιο οικονομικά και υγιεινά.
Ακόμη, η καθημερινή άσκηση, όπως το περπάτημα ή το ποδήλατο, μπορεί να ενισχύσει τη γενικότερη υγεία, καθώς αποτελεί καλή εναλλακτική λύση στην κίνηση με αυτοκίνητο, που συνήθως είναι πιο ακριβή.
Συμπερασματικά
Η οικονομική κρίση και οι σύγχρονες πιέσεις έχουν αναδείξει τη σημασία της σωστής οργάνωσης της διατροφής, ακόμα και σε δύσκολες περιόδους. Ακολουθώντας απλές, πρακτικές στρατηγικές, μπορούμε να διατηρήσουμε τη Μεσογειακή Διατροφή χωρίς να επιβαρύνουμε το οικογενειακό μας προϋπολογισμό.