1. Home
  2. Διατροφή
  3. Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή
Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

Σακχαρώδης Διαβήτης και διατροφή

0

Γράφει η Γεωργία Καπώλη, Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονική Διευθύντρια Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Νεμέας.

Ο μεγάλος Έλληνας γιατρός της αρχαιότητας Αρεταίος (~ 120 – 200 μ.Χ.), είναι αυτός που πρώτος ονομάζει τη νόσο «Διαβήτης», από το ρήμα «διαβαίνω». Με αυτόν τον τρόπο ο Αρεταίος περιέγραψε ένα από τα κυριότερα συμπτώματα της νόσου – την πολυουρία (το νερό που ακατάπαυστα πίνει ο ασθενής προκειμένου να κατασιγάσει το έντονο αίσθημα  της δίψας, «διαβαίνει», σαν μέσα από σιφώνιο, αναλλοίωτο).

Οι κυριότεροι τύποι σακχαρώδη διαβήτη είναι οι εξής:

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι: Παλαιότερα γνωστός και ως νεανικός ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε πλήρη αδυναμία του παγκρέατος να παράγει ινσουλίνη. Η διάγνωση γίνεται στην πλειονότητα των περιπτώσεων σε ηλικία μικρότερη των 30 ετών, ωστόσο μπορεί να εμφανιστεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες. Σε αυτόν τον τύπο διαβήτη η έλλειψη ινσουλίνης είναι απόλυτη και ο ασθενής χρειάζεται απαραίτητα να κάνει ενέσεις ινσουλίνης για την επιβίωσή του.

  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ: Παλαιότερα γνωστός και ως διαβήτης των ενηλίκων ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης. Οφείλεται σε μειωμένη δράση της ινσουλίνης και μειωμένη έκκρισή της από το πάγκρεας. Σχετίζεται με την παχυσαρκία, τη διατροφή πλούσια σε λίπη και την έλλειψη φυσικής δραστηριότητας. Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι πιο συχνός στους ενήλικες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και σε μικρότερες ηλικίες, ακόμα και σε παιδιά. Για την αντιμετώπισή του είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής και μιας τακτικής σωματικής άσκησης. Αυτά τα δύο, σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή (χάπια ή/και ινσουλίνη), θα επιτύχουν την καλύτερη δυνατή ρύθμιση.

  • Σακχαρώδης διαβήτης της κύησης: Εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης και οφείλεται κυρίως στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά την περίοδο αυτή.

 

Οι Χρυσοί κανόνες που «ρίχνουν» το σάκχαρο !

  • Φροντίζουμε να έχουμε ένα υγιές βάρος !

  • Σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη η επίτευξη ενός υγιούς σωματικού βάρους (ΔΜΣ: 18.5 – 25 Kg / m2) και η διατήρηση αυτού μακροπρόθεσμα συνεπάγονται καλύτερη γλυκαιμική ρύθμιση. Σημειωτέον ότι και μια μέτρια απώλεια σωματικού βάρους (7-10 % ετησίως) περιορίζει σε σημαντικό βαθμό τις τιμές όλων εκείνων των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων.

Διατηρούμε σε φυσιολογικά επίπεδα τη χοληστερίνη μας!

Οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν διπλάσιο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη διαβητικούς να υποστούν έμφραγμα ή εγκεφαλικό. Κύρια αιτία είναι η συνύπαρξη του διαβήτη με αυξημένη χοληστερόλη – μια συννοσηρότητα που παρατηρείται στο 80% των ατόμων με διαβήτη. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό το διαιτολόγιο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη να περιέχει και φυτικές στερόλες, οι οποίες χάρη στην παρόμοια δομή τους με τη ζωική χοληστερόλη την αντικαθιστούν στα αγγεία και μειώνουν την απορρόφηση και τα επίπεδα της LDL-κακής χοληστερόλης. Η προτεινόμενη ημερήσια κατανάλωση φυτοστερολών για αποτελεσματική μείωση της χοληστερόλης είναι περίπου 2-2,5 γραμμάρια, γιατί μεγαλύτερη κατανάλωσή τους δεν έχει πρόσθετο αποτέλεσμα στη μείωση της χοληστερόλης. Για να προσλάβει ένας οργανισμός τόσα γραμμάρια φυτοστερολών από τη διατροφή πρέπει να καταναλώσει υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφίμων. Για τον λόγο αυτό υπάρχουν στην αγορά τρόφιμα εμπλουτισμένα με φυτοστερόλες όπως είναι το γάλα, το γιαούρτι, οι μαργαρίνες και ροφήματα με διάφορες γεύσεις ανάλογα με τις γευστικές προτιμήσεις του καθενός, για να συμπληρώσουν τη διατροφή μας. Επίσης, τρόφιμα που περιέχουν φυτοστερόλες είναι οι ξηροί καρποί (φυστίκια, ηλιόσποροι), η σόγια και το ελαιόλαδο.

Ο κανόνας των μικρών & συχνών γευμάτων !

Η ένταξη των ενδιάμεσων σνακ στο καθημερινό διαιτολόγιο των ατόμων με σακχαρώδη διαβήτη ρυθμίζει σημαντικά το αίσθημα της πείνας και συμβάλλει σε καλύτερες τιμές σακχάρου προ και μεταγευματικά. Γι’ αυτό δεν ξεχνάμε να προσλαμβάνουμε ένα μικρό σνακ, όταν τα μεγάλα γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό) απέχουν μεταξύ τους για περισσότερο από 3-4 ώρες.

Ποικιλία & μέτρο στη διατροφή μας !

Υιοθετούμε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο με τροφές σωστά κατανεμημένες και από όλες τις ομάδες. Η συμβουλή ειδικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου κρίνεται σαφώς απαραίτητη και ιδιαίτερα σε ινσουλινοεξαρτώμενα άτομα. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε καλύτερο έλεγχο των τιμών του σακχάρου και αποφυγή υπο- και υπεργλυκαιμικών επεισοδίων.

Προτιμάμε τα ολικής άλεσης τρόφιμα !

Σαφώς δείχνουμε μια ιδιαίτερη προτίμηση στα ολικής άλεσης τρόφιμα (δημητριακά και ζυμαρικά ολικής, ψωμί πολύσπορο, ρύζι καστανό κλπ), τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες και είναι πλούσια σε φυτικές ίνες. Φαίνεται –εκτός των άλλων- ότι οι φυτικές ίνες διατηρούν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά και συνεπώς, δεν πρέπει να απουσιάζουν από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

Προσέχουμε τους γλυκούς πειρασμούς !

Ποιος θα μπορούσε να αντισταθεί σε μία λαχταριστή σοκολάτα ή μια ολόφρεσκη πάστα; Κανένας !

Αν και στο παρελθόν τα γλυκά και η ζάχαρη αποτελούσαν τον «απαγορευμένο καρπό» για τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, η σύγχρονη επιστημονική κοινότητα δεν απαγορεύει την κατανάλωσή τους. Οι ειδικοί δίνουν μεγάλη έμφαση στην έννοια του «μέτρου» και συστήνεται η περιοδική και όχι η συστηματική κατανάλωση των γλυκών που είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.

Για τους πολύ «γλυκατζήδες» διαβητικούς υπάρχει λύση, μιας και στην αγορά κυκλοφορεί πληθώρα επιδορπίων χωρίς ζάχαρη, με χαμηλό θερμιδικό φορτίο, χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.

Προσοχή στο αλκοόλ !

Ο σακχαρώδης διαβήτης και το αλκοόλ μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά, εάν εφαρμόζεται ο κανόνας του μέτρου. Μέσα από έρευνες σε διαβητικούς φαίνεται ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ –1 μονάδα/ημέρα– μπορεί να προστατεύσει από κίνδυνο καρδιοπαθειών. Οι μπίρες, τα γλυκά κρασιά και τα λικέρ καλό είναι να αποφεύγονται, καθώς εκτός από αυξημένες θερμίδες περιέχουν και υδατάνθρακες. Οι τελευταίοι ευθύνονται για την αύξηση των τιμών του σακχάρου στο αίμα. Προσέχουμε, συνεπώς, τόσο την ποσότητα (<2 ποτά ημερησίως) όσο και την προέλευση του αλκοόλ που καταναλώνουμε και ποτέ δεν το πίνουμε νηστικοί !

Στο πράσινο τσάι λέμε ΝΑΙ !

Κλινικές μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν πως το πράσινο τσάι συμβάλλει στην πρόληψη του διαβήτη και ρυθμίζει τα επίπεδα γλυκόζης αίματος λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε επιγαλλοκατεχίνη (EGC), ενεργή μορφή των κατεχινών με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Φρόνιμο είναι, λοιπόν, να προσλαμβάνουμε 1-2 ποτήρια πράσινου τσαγιού, πλούσιου σε κατεχίνες σε καθημερινή βάση.

Πηγή: Μηνιαίο Έντυπο «Περί Υγείας»


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά