1. Home
  2. Διατροφή
  3. Αυτά πρέπει να τρώμε για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Αυτά πρέπει να τρώμε για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Αυτά πρέπει να τρώμε για να προλάβουμε τα καρδιαγγειακά νοσήματα

0

Η καλύτερη προσέγγιση για την αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων βρίσκεται στο επίπεδο της πρόληψης.

Εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς το 80% αυτών μπορούν να προληφθούν. 

Και εδώ ακριβώς έρχεται να αναλυθεί ο πλέον σημαντικός παράγοντας, η διατροφή.

Διατροφικές συμβουλές για καρδιαγγειακή υγεία

  • Διατηρείστε ένα σωστό σωματικό βάρος. Το αυξημένο σωματικό βάρος επηρεάζει τη στεφανιαία νόσο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της χοληστερόλης, μειώνει την “καλή” χοληστερόλη και αυξάνει τη πιθανότητα εμφάνισης σακχαρώδη διαβήτη.
  • Ένα ακόμη στοιχείο που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση καρδιακών νοσημάτων είναι η κατανομή του λίπους. Όταν το λίπος συσσωρεύεται στην κοιλιά και στη μέση (“σωσίβιο”) αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης κάποιου επεισοδίου. 
  • Καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά.
  • Προτιμήστε το ελαιόλαδο.
  • Καταναλώστε ξηρούς καρπούς και μαγειρέψτε λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σολομός) τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα.

“Καλά” και “κακά” λιπαρά

Κορεσμένα λιπαρά οξέα(κακά): Προέρχονται από ζωικά τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο, τα πλήρη γαλακτοκομικά .Είναι  βλαβερά για τον οργανισμό μας γιατί ανεβάζουν την “κακή” χοληστερόλη και κάνουν ζημιά στα αγγεία.

Ακόρεστα λιπαρά οξέα (καλά): Διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: τα μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) και τα πολυακόρεστα. Προέρχονται από τα λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλλες), τις μαλακές μαργαρίνες, τα σπορέλαια, τους ξηρούς καρπούς. Τα λιπαρά αυτά οδηγούν σε μείωση της στάθμης της κακής και της ολικής χοληστερόλης

Αλάτι

Μειώστε την κατανάλωση του μαγειρικού αλατιού αν η αρτηριακή πίεση είναι ανεβασμένη. Μάθετε να ελέγχετε τις  ετικέτες των τροφίμων για την περιεκτικότητα τους σε αλάτι.

Μεσογειακή Διατροφή

Χαρακτηρίζεται από αφθονία φρέσκων φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, ψαριών  και από μικρή κατανάλωση κόκκινου κρέατος και ζωικών λιπαρών. Κύρια πηγή λίπους αποτελεί το ελαιόλαδο. Μελέτες δείχνουν ότι άτομα τα οποία ακολουθούσαν διατροφή μεσογειακού τύπου παρουσίαζαν μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακών επεισοδίων

5 μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως

Μελέτες δείχνουν ότι αν αυξηθεί η κατανάλωση φρούτων ή λαχανικών κατά μια μερίδα παρατηρείται μείωση στα καρδιακά επεισόδια κατά 4%. Επίσης, έχει βρεθεί ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ,λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο, βοηθάει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Προϊόντα δημητριακών ολικής άλεσης

Όταν καταναλώνουμε τουλάχιστον 3 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης την ημέρα ο κίνδυνος για καρδιαγγειακή νόσο μειώνεται κατά 25-30%.

Αλκοόλ

Οι γυναίκες μπορούν να ημερησίως να καταναλώνουν 1 μερίδα αλκοόλ ενώ οι άνδρες 2 μερίδες.

Φυσική δραστηριότητα

Η συστηματική φυσική δραστηριότητα συντελεί στη μείωση των τριγλυκεριδίων του πλάσματος, αυξάνει την καλή χοληστερόλη και βοηθάει στη μείωση του σωματικού λίπους.

Κάπνισμα

Η διακοπή του καπνίσματος βοηθάει σημαντικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Οι άντρες καπνιστές που σταματούν το κάπνισμα και είναι από 35 έως 39 ετών .κερδίζουν 5 χρόνια ζωής, ενώ οι γυναίκες 3 χρόνια.

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά