Μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, καρκίνο, έμφραγμα ή στεφανιαία νόσο διατρέχουν οι χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Πολ Ντούντα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάνσας, η έρευνα εγείρει μερικά σοβαρά ερωτηματικά για το ηλεκτρονικό τσιγάρο.

Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν σε διεθνές συνέδριο για τα εγκεφαλικά της American Stroke Association στη Χαβάη (ακόμη δεν έχει υπάρξει σχετική επιστημονική δημοσίευση), λέγοντας ότι ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 410.000 ανθρώπους, από τους οποίους οι 66.800 ήσαν τακτικοί ατμιστές, ενώ οι 343.900 δεν είχαν ποτέ κάνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Όπως διαπιστώθηκε, σε σχέση με τους μη χρήστες ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι ατμιστές είχαν κατά μέσο όρο 71% μεγαλύτερο κίνδυνο για εγκεφαλικό, 59% για έμφραγμα ή στηθάγχη και 40% για στεφανιαία νόσο, ενώ είχαν, επίσης, διπλάσια πιθανότητα να είναι και καπνιστές.

Περίπου το 79% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων ανέφερε επίσης ότι χρησιμοποιούν συμβατικά τσιγάρα, σε σύγκριση με μόλις 37% των χρηστών ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Ωστόσο, τα ευρήματα που συνδέουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής προσβολής και στεφανιαίας νόσου έλαβαν χώρα ακόμα και αφού οι ερευνητές έλαβαν υπόψη τους ανθρώπους που ήταν και συμβατικοί καπνιστές τσιγάρων, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Paul Ndunda, Πανεπιστήμιο του Κάνσας Ιατρική Σχολή.

«Συγκριτικά με τους μη χρήστες, οι ατμιστές ήταν νεότεροι σε ηλικία, είχαν μικρότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη» δήλωσε ο κ. Ντούντα.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές ανέλυσαν ένα υποσύνολο συμμετεχόντων που ανέφεραν ότι κάπνιζαν λιγότερα από 100 συμβατικά τσιγάρα στη ζωή τους (δηλαδή δεν ήταν τακτικοί χρήστες τσιγάρων), διαπίστωσαν ότι οι χρήστες ηλεκτρονικών τσιγάρων είχαν 29% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι είχαν εγκεφαλικό επεισόδιο, 25 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν καρδιακή προσβολή και 18 τοις εκατό περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν στεφανιαία νόσο, δήλωσε ο Ndunda στην Live Science.

Τα ευρήματα θα παρουσιαστούν την επόμενη εβδομάδα στη Διεθνή Διάσκεψη του Stroke Association 2019 στη Χονολουλού, αλλά δεν έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικό που έχει αξιολογηθεί από ομότιμους.

Οι αντιρρήσεις

Το νέο εύρημα είναι «αρκετά σχετικά», δήλωσε ο Δρ. Larry Goldstein, συν-διευθυντής του Ινστιτούτου Νευροεπιστημών του Κεντάκυ στο Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Αυτά είναι τα πρώτα πραγματικά δεδομένα που βλέπουμε να συσχετίζουν τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου με σκληρά καρδιαγγειακά επεισόδια” όπως οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια, δήλωσε ο Goldstein σε συνέντευξή του με την American Stroke Association. Ωστόσο, η Goldstein σημείωσε ότι η μελέτη είχε περιορισμούς.

Για παράδειγμα, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να λάβουν υπόψη κάποιους παράγοντες που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιακών παθήσεων, όπως είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση αλκοόλ και η ανθυγιεινή διατροφή.

Απαιτείται περαιτέρω έρευνα

Επιπλέον, επειδή η μελέτη εξέταζε μόνο τις απαντήσεις των ανθρώπων σε μια χρονική στιγμή, δεν είναι σε θέση να διώξει την αιτία και το αποτέλεσμα – δηλαδή δεν μπορεί να αποδείξει ότι η χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ήταν η αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων των ανθρώπων ή αν οι άνθρωποι που τα ηλεκτρονικά τσιγάρα χρησιμοποιούν άλλα χαρακτηριστικά που αυξάνουν τον κίνδυνο τους.

Ωστόσο, ο Goldstein είπε ότι αυτά τα πρώιμα ευρήματα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα δεδομένου του σχετικά μεγάλου ποσοστού των νέων που χρησιμοποιούν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Το 2016, περίπου το 11% των Αμερικανών μαθητών γυμνασίου ανέφεραν ότι χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικά τσιγάρα τις τελευταίες 30 ημέρες.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά τσιγάρα, που θερμαίνουν και καίνε καπνό, τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θερμαίνονται και εξατμίζουν ένα υγρό, το οποίο συνήθως περιέχει νικοτίνη και άλλα αρώματα.

Η Αμερικανική Ένωση Εγκεφαλικού επισήμανε ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα που περιέχουν νικοτίνη δεν παύουν να είναι προϊόντα καπνού, συνεπώς η χρήση τους χρειάζεται προσοχή και πρέπει να υπόκειται σε όλους τους νόμους που αφορούν αυτά τα προϊόντα.

Ζητά, επίσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα, ώστε να περιορισθεί η χρήση των ηλεκτρονικών τσιγάρων και η εμπορική προώθηση και πώλησή τους μεταξύ των νέων, ενώ τονίζει ότι η επίπτωσή τους στην υγεία χρειάζεται να διερευνηθεί περαιτέρω.