Γύρω στο 15% του παγκόσμιου πληθυσμού ταλαιπωρείται από χρόνια δυσκοιλιότητα, μια κατάσταση που επηρεάζει έντονα την καθημερινότητα. Αν και μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, το φαινόμενο παρατηρείται πιο συχνά σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.
«Η χρόνια δυσκοιλιότητα είναι ιδιαίτερα συχνή στους ηλικιωμένους και επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα ζωής», εξηγεί στο Medical News Today ο Kyle Staller, MD, MPH, γαστρεντερολόγος και διευθυντής του Εργαστηρίου Γαστρεντερικής Κινητικότητας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης και αναπληρωτής καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Ο Staller υπογράφει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Gastroenterology, η οποία αποκαλύπτει ότι η υιοθέτηση μεσογειακής ή φυτικής διατροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας δυσκοιλιότητας σε ενήλικες μέσης και μεγαλύτερης ηλικίας.
Στη μελέτη αναλύθηκαν δεδομένα υγείας από σχεδόν 96.000 άτομα με μέση ηλικία 72,5 ετών. Η χρόνια δυσκοιλιότητα ορίστηκε ως η παρουσία συμπτωμάτων για τουλάχιστον 12 εβδομάδες μέσα σε ένα έτος.
Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν ως προς την τήρηση πέντε διατροφικών προτύπων:
-
Εμπειρικό διατροφικό φλεγμονώδες πρότυπο (EDIP), το οποίο μετρά πόσο φλεγμονώδης είναι μια δίαιτα.
-
Διατροφή χαμηλών υδατανθράκων.
-
Μεσογειακή διατροφή.
-
Δείκτης φυτικής διατροφής (PDI), που αξιολογεί την πρόσληψη φυτικών τροφών.
-
Δυτικού τύπου διατροφή.
Η ανάλυση έδειξε πως όσοι ακολουθούσαν μεσογειακή ή φυτική διατροφή παρουσίαζαν μικρότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνια δυσκοιλιότητα.
«Αυτό το εύρημα υπογραμμίζει τη δυνατότητα μακροχρόνιας προσκόλλησης σε δίαιτες πλούσιες σε λαχανικά, ξηρούς καρπούς και υγιή λίπη για τη μείωση του κινδύνου χρόνιας δυσκοιλιότητας, ανεξάρτητα από τη συνολική πρόσληψη φυτικών ινών», σημειώνει ο Staller.
Ο ίδιος προσθέτει: «Υποστηρίζει τη χρήση ολόκληρων διατροφικών προτύπων, όχι απλώς μεμονωμένων θρεπτικών συστατικών, ως προληπτικές στρατηγικές. Αυτές οι δίαιτες μπορεί να τροποποιήσουν το μικροβίωμα του εντέρου, αυξάνοντας την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας και μειώνοντας τη συστηματική φλεγμονή — όλα αυτά συμβάλλουν στη βελτίωση της κινητικότητας και της λειτουργίας του εντέρου».
Κλείνοντας, ο Staller δήλωσε: «Θα θέλαμε να συγκρίνουμε το μικροβίωμα εκείνων που ακολουθούν μεσογειακή διατροφή και δεν εμφανίζουν δυσκοιλιότητα με την ηλικία με εκείνων που ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή και εμφανίζουν δυσκοιλιότητα. Εάν αυτές οι μελέτες υποστηρίξουν μία μηχανιστική λογική για τη μεσογειακή διατροφή, θα εφαρμόσουμε πιλοτικά μια διατροφική μελέτη για να δούμε εάν η μεσογειακή διατροφή μπορεί να θεραπεύσει ηλικιωμένους που έχουν ήδη αναπτύξει χρόνια δυσκοιλιότητα».