1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τα πολλαπλά οφέλη της πικραλίδας
Τα πολλαπλά οφέλη της πικραλίδας

Τα πολλαπλά οφέλη της πικραλίδας

0

Οι άνθρωποι ψεκάζουν τους κήπους για να απαλλαγούν από αυτό το υποτιθέμενο ζιζάνιο, ενώ άλλοι το χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν το σώμα τους από πολλές ασθένειες.

Τι θα μπορούσε να είναι?

Πρόκειται για τις πικραλίδες.

Είτε τις τρώνε είτε πίνουν τον χυμό τους – τα λουλούδια τρώγονται υπέροχα με μέλι ή πίνονται σαν τσάι – τα οφέλη τους για την υγεία  είναι πολλά: περιλαμβάνουν την υγεία των οστών και του δέρματος, τη βοήθεια με τις διαταραχές του ήπατος και των ουροφόρων οδών, την ακμή, τον ίκτερο, τον διαβήτη, τον καρκίνο και την αναιμία. Το μόνο πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι καταστρέφουν το ίδιο το φυτό που θα μπορούσε να τους βοηθήσει.

Οι πικραλίδες δεν είναι ζιζάνιο και θα έπρεπε να αξιοποιούνται. Παλιότερα θεωρούνταν  φυσικό φάρμακο και σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Αγροτών βιολογικών καλλιεργειών και Κηποτεχνών του «Maine» της Αμερικής :«Η χρήση των πικραλίδων στις θεραπευτικές τέχνες χάνεται στο βάθος του παρελθόντος σε σημείο που η ανίχνευση της ιστορίας της πικραλίδας  είναι σαν να προσπαθείς να πιάσεις έναν σπόρο καθώς επιπλέει πάνω στο χορτάρι. Για χρόνια ολόκληρα, οι πικραλίδες  έχουν χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσουν το συκώτι και να αφαιρέσουν τις τοξίνες από την κυκλοφορία του αίματος. Σε παλιές εποχές, οι πικραλίδες συνταγογραφήθηκαν για κάθε πάθηση… από τη θεραπεία κονδυλωμάτων έως και την πανούκλα. Μέχρι σήμερα, οι βοτανολόγοι ταξινομούν πρώτη στην ιεραρχία την πικραλίδα ως το τέλειο φυτικό φάρμακο: Είναι ένα απαλό διουρητικό που παρέχει θρεπτικά συστατικά και βοηθά το πεπτικό σύστημα να λειτουργεί με τη μέγιστή του απόδοση ».

Επιπλέον, είναι ένα βότανο πλούσιο σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μέταλλα, όπως σίδηρο, κάλιο (η πιο δυναμική πηγή καλίου) μαγνήσιο, μαγγάνιο, θείο, νάτριο, ψευδάργυρο.

Περιέχει ακόμη και βιταμίνες : Α, Β-όπως νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, φολικό οξύ, βιταμίνη C, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φλαβονοειδή και  καροτενοειδή.

Μια άλλη σημαντική χρήση για την πικραλίδα είναι τα ισχυρά αποτελέσματά της κατά του καρκίνου.

Πολλές μελέτες έχουν βρει ότι το εκχύλισμα ρίζας από πικραλίδα είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία κατά της λευχαιμίας και του καρκίνου του μαστού. Λειτουργεί προκαλώντας απόπτωση στα κύτταρα λευχαιμίας, αφήνοντας ταυτόχρονα υγιή κύτταρα. Έχει επίσης θετικό αντίκτυπο κατά των καρκινικών κυττάρων που είναι ανθεκτικά στη χημειοθεραπεία. Μια καναδική μελέτη του 2011 διαπίστωσε ότι τα κύτταρα καρκίνου του δέρματος που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με εκχύλισμα ρίζας από πικραλίδα ξεκίνησαν να πεθαίνουν μέσα σε μόλις 48 ώρες θεραπείας. Η ρίζα της πικραλίδας αποδείχθηκε επίσης αποτελεσματική κατά του καρκίνου του παγκρέατος και του καρκίνου του προστάτη.

Πώς θα εντάξετε την πικραλίδα στη διατροφή σας;

Η επιλογή είναι δική σας. Εμείς προτείνουμε σαλάτα. Συλλέγετε μικρές, φρέσκες πικραλίδες και τις προσθέτετε σε μια μεικτή σαλάτα baby λαχανικών.

 

 


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά