1. Home
  2. Διατροφή
  3. Τρεις υγιεινές διατροφές που μειώνουν χρόνιες παθήσεις σε ηλικιωμένους
Τρεις υγιεινές διατροφές που μειώνουν χρόνιες παθήσεις σε ηλικιωμένους

Τρεις υγιεινές διατροφές που μειώνουν χρόνιες παθήσεις σε ηλικιωμένους

0

Την Τρίτη (05/08), δημοσιεύτηκαν τα ευρήματα μιας νέας μελέτης που εξετάζει τη σχέση μεταξύ διατροφής και κινδύνου εμφάνισης χρόνιων παθήσεων στους ηλικιωμένους.


Η φυσιολογική γήρανση συνοδεύεται συχνά από προβλήματα όπως η μειωμένη ακοή, οι δυσκολίες στην κίνηση και η εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ωστόσο, η συγκεκριμένη έρευνα εστίασε κυρίως στις χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιολογικά, νευροψυχιατρικά και μυοσκελετικά νοσήματα.

Για τις ανάγκες της μελέτης, παρακολουθήθηκαν περισσότεροι από 2.400 ηλικιωμένοι από το SNAC-K, με μέσο όρο ηλικίας τα 71,5 έτη κατά την έναρξη της έρευνας.

Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν σε τέσσερις διατροφικές ομάδες, ανάλογα με τις απαντήσεις τους στα σχετικά ερωτηματολόγια:

  1. MIND (Mediterranean-DASH Intervention for Neurodegenerative Delay), με έμφαση σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και καλά λιπαρά.

  2. AHEI (Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής), που αξιολογεί τη διατροφική ποιότητα με γνώμονα τρόφιμα που μειώνουν τον κίνδυνο χρόνιων νοσημάτων, όπως ψάρια, φρούτα και λαχανικά.

  3. AMED (Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή), η οποία προωθεί φυτικές τροφές και υγιή λίπη, με ελαφρώς διαφοροποιημένες συστάσεις.

  4. EDII (Εμπειρικός Διαιτητικός Δείκτης Φλεγμονώδους Διατροφής), πλούσιος σε κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα και ζαχαρούχα ποτά.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι τρεις πρώτοι τύποι διατροφής χαρακτηρίστηκαν ως «υγιεινές», ενώ η EDII ως «ανθυγιεινή» εξαιτίας της φλεγμονώδους δράσης της.

Κατά την 15ετή παρακολούθηση των συμμετεχόντων, όσοι ακολούθησαν τις υγιεινές διατροφές εμφάνισαν σημαντικά πιο αργή εξέλιξη χρόνιων παθήσεων. Μάλιστα, οι συμμετέχοντες αυτών των ομάδων εμφάνισαν έως και δύο λιγότερες παθήσεις σε σχέση με όσους δεν ακολουθούσαν κάποια συγκεκριμένη υγιεινή διατροφική προσέγγιση.

Τα δεδομένα κατέδειξαν επίσης μικρότερη συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών και νευροψυχιατρικών παθήσεων, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας, στους συμμετέχοντες που ακολουθούσαν τις διατροφές MIND ή AHEI.

Ωστόσο, η έρευνα δεν κατέγραψε σαφή αρνητική συσχέτιση μεταξύ της προφλεγμονώδους διατροφής (EDII) και των μυοσκελετικών παθήσεων.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, «οι προστατευτικές επιδράσεις των δίαιτων MIND και AHEI στη νευροψυχιατρική υγεία ήταν ισχυρότερες μεταξύ των ηλικιωμένων συμμετεχόντων». Η διαπίστωση αυτή ενισχύει την άποψη ότι ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία, η υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφής μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Aging.

 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά