1. Home
  2. Αθληση
  3. και
  4. ευεξία
  5. 3 τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας
3 τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

3 τρόποι για να ενισχύσετε τη μνήμη σας

0

Η φορτωμένη και γεμάτη υποχρεώσεις καθημερινότητα δεν μάς βοηθά και πολύ στο να θυμόμαστε πράγματα, καταστάσεις, γεγονότα. Ο εγκέφαλός μας κουράζεται με αποτέλεσμα να χάνει σταδιακά τη “δύναμη” της μνήμης.

Ευτυχώς, η ιατρική κοινότητα προτείνει 3 τρόπους που θα μας βοηθήσουν να κρατήσουμε το μυαλό μας δυνατό και τη μνήμη μας ενεργή για περισσότερο…

Μάθετε την αλφάβητο σε μια άλλη γλώσσα 

Η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας… ακονίζει το μυαλό, επηρεάζοντας θετικά και σε βάθος τη λειτουργία του εγκεφάλου. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Northwestern κατέγραψαν τις αντιδράσεις του εγκεφάλου 48 υγιών φοιτητών (οι 23 ήταν δίγλωσσοι), σε διάφορους ήχους.

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι επιστήμονες τοποθέτησαν στο κεφάλι των εθελοντών ηλεκτρόδια που κατέγραφαν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Οταν στο εργαστήριο επικρατούσε φασαρία, ο εγκέφαλος των δίγλωσσων φοιτητών αντιδρούσε πολύ ανώτερα στην επεξεργασία των ήχων, κατορθώνοντας να εστιαστεί στις σημαντικές πληροφορίες. «Ο κόσμος λύνει σταυρόλεξα και παζλ για να διατηρεί το μυαλό του “κοφτερό”, αλλά διαπιστώσαμε ότι η εκμάθηση μιας δεύτερης γλώσσας παρέχει αυτομάτως τα ίδια οφέλη» επισημαίνει η ερευνήτρια dr. Viorica Marian.

Σπάστε τη ρουτίνα 

Ο,τι συνηθίζετε να κάνετε καθημερινά κάντε το αλλιώς, ώστε να ενεργοποιήσετε και την άλλη πλευρά του εγκεφάλου σας και να αποκτήσετε πρόσβαση και στα δύο ημισφαίρια. Ετσι για παράδειγμα εάν είστε αριστερόχειρας γράψτε με το δεξί ή αν είστε δεξιόχειρας βουρτσίστε τα δόντια σας με το αριστερό. Αλλάξτε πλευρά στο ποντίκι, παίξτε βελάκια κλείνοντας το αντίθετο μάτι από αυτό που συνηθίζετε για να στοχεύσετε, επιδοθείτε στο μπάσκετ χρησιμοποιώντας και τα δυο σας χέρια αντί για το «καλό». Τα παραδείγματα δεν σταματούν εδώ: αλλάξτε διαδρομή προς τη δουλειά, δοκιμάστε μια νέα συνταγή για κουλουράκια, δημιουργήστε νέες φιλίες. Το διαφορετικό ανανεώνει τον εγκέφαλο, θέτοντάς τον σε λειτουργία.

Γυμνάστε το σώμα σας για «καθαρό» μυαλό

Η σωματική άσκηση γυμνάζει (και) τον εγκέφαλο με ιδιαίτερα αποτελεσματικό τρόπο. Νέα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μία αλυσίδα επιστημονικών ευρημάτων, που αποδεικνύουν ότι όταν το σώμα κινείται το μυαλό «ξυπνάει». Ειδικότερα, η μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι στη Φλόριδα έδειξε ότι όταν οι ηλικιωμένοι ασκούνται για τουλάχιστον μία ώρα την ημέρα, εμφανίζουν σημαντική βελτίωση των διανοητικών τους ικανοτήτων. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε διάστημα μόλις έξι μηνών εμφάνισαν αυξημένη ταχύτητα σε υπολογισμούς και μεγάλες διαφορές στην ολοκλήρωση δραστηριοτήτων. Επίσης, βελτιώθηκε η  ικανότητά τους να συγκεντρώνονται.