1. Home
  2. Επικαιρότητα
  3. Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 14%
Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 14%

Το χρόνιο στρες συμβάλλει στην αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου κατά 14%

0

Είναι γνωστό ότι το στρες επιβαρύνει την υγεία και την σωστή λειτουργία του σώματος. Για όσα άτομα ταλαιπωρούνται από την χρόνια μορφή του, νέα έρευνα δείχνει πως αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο κατά 14%.

Για να κατανοήσουμε το πώς συσχετίζεται το άγχος με την εμφάνιση καρκίνου, είναι σημαντική η έννοια του «αλλοστατικού φορτίου». Αυτό περιγράφει όλο το συσσωρευμένο βάρος που φέρει ο κάθε οργανισμός από τoυς στρεσογόνους παράγοντες της ζωής και επηρεάζουν τόσο το σώμα όσο και την ψυχή, όπως εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας δρ. Justin Moore, επίκουρος καθηγητής στο πρόγραμμα πρόληψης, ελέγχου του καρκίνου και υγείας του πληθυσμού στο Ιατρικό Κολέγιο της Georgia στο Πανεπιστήμιο Augusta και στο Κέντρο Καρκίνου της Georgia στην Ατλάντα.

Τα επίπεδα του αλλοστατικού φορτίου μπορούν να μετρηθούν και γι’ αυτό, οι ειδικοί εξέτασαν διάφορους βιολογικούς δείκτες που συγκεντρωτικά φανερώνουν ακριβώς πώς το στρες επηρεάζει το σώμα, όπως ο υψηλός Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ), οι υψηλές τιμές της αρτηριακής πίεσης, του σακχάρου ή της χοληστερόλης στο αίμα ή/και τα υψηλά επίπεδα στο αίμα μιας πρωτεΐνης που παράγεται από το ήπαρ και ονομάζεται αλβουμίνη. Στους ίδιους δείκτες περιλαμβάνονται επίσης τα υψηλά επίπεδα κρεατινίνης και τα υψηλά επίπεδα της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης, μια ένδειξη φλεγμονής σε όλο το σύστημα. Για να διαπιστωθεί πώς αυτοί οι δείκτες αλλά και το αλλοστατικό φορτίο στο σύνολό του θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον αριθμό των θανάτων λόγω του καρκίνου, η ερευνητική ομάδα εξέτασε δεδομένα από πανεθνικές έρευνες υγείας στις ΗΠΑ, που συλλέχθηκαν μεταξύ του 1988 και 2019 και αφορούσαν σε περισσότερους από 41 χιλιάδες ενήλικες διαφορετικών εθνικοτήτων.

Τα επίπεδα του αλλοστατικού φορτίου όλων των συμμετεχόντων υπολογίστηκαν σε μια κλίμακα από 0 έως 9, με τις βαθμολογίες 3 ή και περισσότερο να ορίζονται ως ενδεικτικές ενός «υψηλού αλλοστατικού φορτίου».

Ειδικότερα, οι ερευνητές ανέλυσαν το προφίλ όσων είχαν υψηλότερες τιμές στην κλίμακα, οι οποίοι ήταν λίγο λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες. Μεγαλύτερο αλλοστατικό φορτίο είχαν όσοι ήταν Αφροαμερικανοί, μεγαλύτεροι σε ηλικία, λιγότερο μορφωμένοι και σε δυσχερέστερη οικονομική κατάσταση, σε σχέση με την ομάδα χαμηλού αλλοστατικού φορτίου.

Έπειτα, οι ερευνητές εξέτασαν τη σχέση μεταξύ του υψηλού αλλοστατικού φορτίου και του κινδύνου θανάτου από καρκίνο με διάφορους τρόπους. Όταν εξετάστηκαν αποκλειστικά οι Αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι, η σύνδεση ήταν ασθενέστερη, αλλά οι ερευνητές δήλωσαν ότι ο σχετικά μικρός αριθμός των μειονοτήτων μπορεί να επηρέασε αυτό το μέρος της ανάλυσης.

Παρόλα αυτά, όταν αφαιρέθηκαν επίσης από την εξίσωση το φύλο, η φυλή, η ηλικία και το μορφωτικό επίπεδο, ο υψηλότερος κίνδυνος θανάτου από καρκίνο προσδιορίστηκε στο 21%.

Όταν ελήφθησαν υπόψιν άλλοι παράγοντες κινδύνου όπως το ιστορικό των ασθενών σχετικά με το κάπνισμα, κάποια προηγούμενη καρδιακή προσβολή ή προηγούμενο ιστορικό είτε καρκίνου είτε συμφορητικής καρδιακής ανεπάρκειας, ο κίνδυνος μειώθηκε στο 14%. Χωρίς όμως την επίδραση κάποιου παράγοντα, τα άτομα με υψηλότερο αλλοστατικό φορτίο είχαν 2,4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, σε σχέση με τα άτομα με χαμηλό αλλοστατικό φορτίο.

Για να αντιμετωπιστεί η βλαπτική επίδραση του στρες στην υγεία και στην εμφάνιση του καρκίνου, οι ερευνητές σημειώνουν ως σημαντικές τις στρατηγικές δημόσιας υγείας για τη μείωση του χρόνιου στρες και της φλεγμονής.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά