1. Home
  2. Διατροφή
  3. Χάρβαρντ: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει μνήμη και εγκέφαλο
Χάρβαρντ: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει μνήμη και εγκέφαλο

Χάρβαρντ: Η μεσογειακή διατροφή προστατεύει μνήμη και εγκέφαλο

0

Συχνά ξεχνάμε πού αφήσαμε τα κλειδιά ή μπαίνουμε σε ένα δωμάτιο και δεν θυμόμαστε γιατί, και αυτές οι μικρές στιγμές αφηρημάδας είναι πιο κοινές από ό,τι φανταζόμαστε.


Η γνωστική υγεία και ο φόβος της έκπτωσής της αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα άγχη του σύγχρονου ανθρώπου, και σε αυτό το πεδίο έρχεται να ρίξει φως μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Medicine.

Οι επιστήμονες του Mass General Brigham, του Broad Institute του MIT και της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ T.H. Chan καταλήγουν σε ένα εντυπωσιακά απλό αλλά ισχυρό συμπέρασμα:

Η υιοθέτηση μιας μεσογειακού τύπου διατροφής μπορεί να προστατεύσει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία, επηρεάζοντας θετικά κρίσιμες μεταβολικές οδούς του οργανισμού.

Η ομάδα ανέλυσε στοιχεία από δύο μεγάλες μακροχρόνιες επιδημιολογικές έρευνες — τη Nurses’ Health Study και τη Health Professionals Follow-Up Study — που περιελάμβαναν συνολικά 5.705 άνδρες και γυναίκες.

Συσχετίζοντας τις μακροχρόνιες διατροφικές συνήθειες, την κληρονομική προδιάθεση για Αλτσχάιμερ και τα νέα περιστατικά άνοιας, οι επιστήμονες εντόπισαν ένα σαφές μοτίβο:

Όσοι ακολουθούσαν πιο πιστά ένα μεσογειακό μοντέλο διατροφής, παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας και πιο αργή γνωστική έκπτωση με την πάροδο των ετών.

Η Yuxi Liu, PhD, ερευνήτρια στο Brigham and Women’s Hospital και μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του Χάρβαρντ, τονίζει:

«Τα ευρήματα δείχνουν ότι οι διατροφικές στρατηγικές -και ειδικά η μεσογειακή διατροφή- μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου γνωστικής εξασθένησης και άνοιας, επηρεάζοντας ευρύτερα βασικούς μεταβολικούς μηχανισμούς.»

Η μεσογειακή διατροφή είναι κάτι περισσότερο από μια τάση· πρόκειται για έναν τρόπο ζωής βασισμένο στην απλότητα και την ισορροπία. Τα βασικά της στοιχεία περιλαμβάνουν:

  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους, αντί για κορεσμένα ζωικά λίπη.

  • Καρπούς, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης, με τουλάχιστον τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

  • Λιπαρά ψάρια, πουλερικά και αυγά ως κύριες πηγές πρωτεΐνης.

  • Περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

  • Άφθονες φυτικές ίνες και ποικιλία φυτικών τροφών.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα οφέλη προκύπτουν μέσα από συνήθειες που οι περισσότεροι θα ακολουθούσαν έτσι κι αλλιώς, χωρίς να αισθάνονται ότι «στερούνται» κάτι.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια επιστημονικά τεκμηριωμένη απόλαυση: τρως πιο νόστιμα, ζεις πιο υγιεινά και, σύμφωνα με τα δεδομένα, διατηρείς το μυαλό σου πιο δραστήριο και ανθεκτικό στον χρόνο.

Η νέα μελέτη του Χάρβαρντ επιβεβαιώνει όσα οι ειδικοί της δημόσιας υγείας υποστηρίζουν εδώ και χρόνια: η μεσογειακή διατροφή δεν είναι απλώς «ένα ακόμη» διατροφικό πρότυπο.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά