1. Home
  2. Διατροφή
  3. Ηπατική στεάτωση: Πώς τα πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο
Ηπατική στεάτωση: Πώς τα πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο

Ηπατική στεάτωση: Πώς τα πράσινα λαχανικά μειώνουν τον κίνδυνο

0

Η κατανάλωση πράσινων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο εμφάνιση ηπατικής στεάτωσης, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο PNAS, οι ερευνητές του Karolinska Institutet στη Σουηδία διαπίστωσαν πως η αυξημένη πρόσληψη ανόργανου νιτρικού άλατος, που βρίσκεται σε πολλούς τύπους λαχανικών, μειώνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ. Επί του παρόντος, δεν υπάρχει εγκεκριμένη θεραπεία για τη νόσο, η οποία μπορεί να επιδεινωθεί σε απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις όπως η κίρρωση και ο καρκίνος του ήπατος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης

Όπως ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Φυσιολογίας και Φαρμακολογίας του Karolinska Institutet, Mattias Carlström, όταν συμπλήρωσαν διατροφικά νιτρικά σε ποντικούς που τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και ζάχαρη, παρατήρησαν ένα σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό λίπους στο ήπαρ.

Τα αποτελέσματά τους επιβεβαιώθηκαν χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές μελέτες κυτταροκαλλιέργειας σε ανθρώπινα ηπατικά κύτταρα. Εκτός από τον χαμηλότερο κίνδυνο στεάτωσης, οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης μείωση της αρτηριακής πίεσης και βελτίωση της ομοιόστασης ινσουλίνης / γλυκόζης σε ποντίκια με διαβήτη τύπου 2.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι πρέπει τώρα να εστιάσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2 μέσω διατροφικών αλλαγών.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα διαιτητικά νιτρικά από τα λαχανικά ενισχύουν την αποτελεσματικότητα των μιτοχονδρίων, του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής του κυττάρου και μπορούν να βελτιώσουν τη σωματική αντοχή. Έχει επίσης, αποδειχθεί ότι μια υψηλότερη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών έχει ευεργετική επίδραση στην καρδιαγγειακή λειτουργία και στον διαβήτη.

Παρόλο που έχουν γίνει πολλές κλινικές μελέτες, εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική συζήτηση σχετικά με τις ιδιότητες των λαχανικών που τα καθιστούν υγιή.

Τα νιτρικά άλατα αποτελούν το «κλειδί» για τη μείωση του κινδύνου στεάτωσης

Σύμφωνα με το  Δρ Carlström , κανένας δεν έχει επικεντρωθεί ακόμη στα νιτρικά άλατα, τα οποία όπως είπε, πιστεύει ότι είναι το κλειδί. Τώρα, αυτός και η ομάδα του θέλουν να διεξάγουν  κλινικές μελέτες για να διερευνήσουν τη θεραπευτική αξία της συμπλήρωσης νιτρικών αλάτων στη διατροφή με στόχο της μείωση του κινδύνου ηπατικής στεάτωσης. Τα αποτελέσματα, όπως λέει, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη νέων φαρμακολογικών και θρεπτικών προσεγγίσεων.

Ευεργετικά αποτελέσματα με 200 γραμμάρια πράσινα λαχανικά ημερησίως

Ενώ, συμπλήρωσε ότι είναι απαραίτητες μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές μελέτες για να επιβεβαιωθεί ο ρόλος των νιτρικών αλάτων.

Οι ερευνητές συμβουλεύουν να τρώμε περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως τα μαρούλια ή το πλούσιο σε νιτρικό άλας σπανάκι καθώς όπως λένε, τα προστατευτικά αποτελέσματα που παρατήρησαν ήταν στα περίπου 200 γραμμάρια την ημέρα.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Σουηδικό Συμβούλιο Έρευνας, το Σουηδικό Ίδρυμα Καρδιάς και Πνεύμονα, τη Novo Nordisk, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας και το Karolinska Institutet. Δύο από τους συγγραφείς, ο Jon O Lundberg και ο Eddie Weitzberg, συνεργάζονται σε εφαρμογές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που σχετίζονται με τη θεραπευτική χρήση ανόργανων νιτρικών αλάτων. Ο Magnus Ingelman-Sundberg είναι συνιδρυτής του ερευνητικού οργανισμού σύμβασης (CRO) HepaPredict AB.

Τι είναι η ηπατική στεάτωση

Όταν το λίπος συσσωρεύεται στο ήπαρ και αυτό δεν είναι σε θέση να το μεταβολίσει σωστά, σημαίνει ότι υφίσταται βλάβη του ήπατος ή υπερβολική πρόσληψη λίπους μέσω της διατροφής και πρόβλημα κεντρικής ‘σπλαγχνικής κατανομής του λίπους ενδοκοιλιακά. Η κατάσταση αυτή ονομάζεται ηπατική στεάτωση και λιπώδης διήθηση του ήπατος. Αυτή η συσσώρευση του λίπους μπορεί επίσης να προκαλέσει φλεγμονή (μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα) η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε αυξανόμενη και επιταχυνόμενη ίνωση και τελικά ακόμη και κίρρωση.

Η στεάτωση του ήπατος ή το λιπώδες ήπαρ είναι μια κοινή ασθένεια του ήπατος που πλήττει περίπου το 25% του πληθυσμού. Οι σημαντικότερες αιτίες είναι η υπερβολική κατανάλωση ή η υψηλή κατανάλωση οινοπνεύματος και σήμερα δεν υπάρχει ιατρική θεραπεία για την ασθένεια. Οι ερευνητές στο Karolinska Institutet παρατήρησαν πώς μια μεγαλύτερη πρόσληψη ανόργανων νιτρικών μπορεί να αποτρέψει αυτή τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.