1. Home
  2. Διατροφή
  3. Το πρωινό που απογειώνει τον εγκέφαλο
Το πρωινό που απογειώνει τον εγκέφαλο

Το πρωινό που απογειώνει τον εγκέφαλο

0

To πρωινό είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας και εάν θέλετε να ενισχύσετε τη δύναμη του εγκεφάλου σας, στόχος σας πρέπει να είναι να λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα θερμίδων, κρατώντας την ισορροπία μεταξύ πρωτεϊνών, λιπών και υδατανθράκων. Ρίχνοντας μια ματιά στο πιάτο του πρωινού σας, φροντίστε το μισό να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά, το ένα τέταρτο του πιάτου πρωτεϊνη και το ένα τέταρτο δημητριακά ολικής αλέσεως. Όσο αφορά στα υγιεινά λιπαρά σκεφθείτε να συμπεριλάβετε αβοκάντο, ελαιόλαδο και οποιοδήποτε είδος ξηρών καρπών ή σπόρων.

Παράλληλα, θα πρέπει να προσπαθήσετε να περιορίσετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα, την πρόσθετη ζάχαρη και τους απλούς υδατάνθρακες, που μπορεί προσωρινά να ανεβάζουν την ενέργειά σας στα ύψη αλλά η διάθεση και η ενέργεια πέφτουν πολύ πριν αρχίσει το μεσημεριανό γεύμα.

Για να διατηρήσετε τη διάυγεια του εγκεφάλου σας, προσθέστε αυτές τις τροφές στο πιάτο του πρωινού σας:

Τα Μούρα, τα οποία περιέχουν φλαβονοειδή και έχουν συνδεθεί με βραδύτερους ρυθμούς γνωστικής έκπτωσης.

Τα λιπαρά ψάρια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και  τα οποία από καιρό έχει γίνει κατανοητό ότι προστατεύουν και ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία.

Τα φυλλώδη χόρτα παρέχουν θρεπτικά συστατικά που τονώνουν τον εγκέφαλο, όπως βήτα καροτίνη, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Τα αυγά αποτελούν εξαιρετική πηγή χολίνης, η οποία έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου σε όλη τη διάρκεια της ζωής.

Οι ξηροί καρποί παρέχουν πρωτεΐνες και συγκεκριμένα τα καρύδια περιέχουν ωμέγα-3 και συνδέονται με υγιέστερο εγκέφαλο.

Πέρα από την τόνωση της γνωστικής ικανότητας, αυτές οι τροφές παρέχουν τις θερμίδες, τις πρωτεΐνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε για να αισθάνεστε καλύτερα όλη την ημέρα. Μια μελέτη του 2015 διαπίστωσε ακόμη ότι «τροφές για τον εγκέφαλο» όπως αυτές, μπορούν να προάγουν την ψυχική υγεία, που σημαίνει ότι θα σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα συνολικά.

Το ιδανικό πρωινό που τονώνει τον εγκέφαλο θα μπορούσε να περιλαμβάνει  μισό φλιτζάνι πλιγούρι βρώμης, μια ομελέτα δύο αυγών με λαχανικά και μερικά μούρα. Η μεσογειακή δίαιτα- φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και  γιαούρτι- έχει συνδεθεί με βραδύτερη γνωστική έκπτωση και καλύτερη γενική υγεία.


 

Διαβάστε και ψηφιακά την έντυπη έκδοση "ΠΕΡΙ ΥΓΕΙΑΣ σήμερα"

Κυκλοφορεί σε πάνω από 2.000 σημεία πανελλαδικά