1. Home
  2. Διατροφή
  3. Η μεσογειακή διατροφή δεν συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη
Η μεσογειακή διατροφή δεν συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη

Η μεσογειακή διατροφή δεν συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου της άνοιας, σύμφωνα με νέα μελέτη

0

Τα πλεονεκτήματα της μεσογειακής διατροφής για την υγεία είναι ήδη διαπιστευμένα και εμπεριστατωμένα από πληθώρα ερευνών. Η μεσογειακή διατροφή ωφελεί την καρδιά και γενικότερα την υγεία του σώματος, καθώς περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, όσπρια, φρούτα, ψάρια, ελαιόλαδο και φυτικά λίπη, και αρκετά λίγα γαλακτοκομικά προϊόντα, κρέατα και κορεσμένα λιπαρά οξέα.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, δεν διαπιστώθηκε όμως ότι η μεσογειακή διατροφή αποτρέπει και την εμφάνιση της άνοιας.

Στην μελέτη διάρκειας 20 ετών, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Neurology» της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας, με επικεφαλής τη δρα Ιζαμπέλε Γκλανς του Πανεπιστημίου Λούντ, αναλύθηκαν στοιχεία για 28.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 58 ετών, χωρίς άνοια στην αρχή της έρευνας, στη διάρκεια των οποίων 1.943 άτομα (ποσοστό σχεδόν 7%) είχαν διαγνωστεί με άνοια (Αλτσχάιμερ, αγγειακή άνοια κ.α.).

Η επικεφαλής της έρευνας δρ. Γκλανς, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «προηγούμενες μελέτες σχετικά με την επίδραση της διατροφής στον κίνδυνο για άνοια είχαν δώσει ανάμικτα αποτελέσματα. Μολονότι η έρευνα μας δεν αποκλείει μια πιθανή συσχέτιση διατροφής και άνοιας, δεν βρήκαμε τέτοια σχέση παρά την μεγάλη χρονική διάρκεια της παρακολούθησης».